Bosch Secure Truck Parking platforma: Sigurno parkiranje kamiona na 50 lokacija u EU

Evropi nedostaje gotovo 400.000 sigurnih parking mesta za kamione, pokazuju nedavna istraživanja. Vozači često uzalud kruže i na kraju parkiraju pored autoputa ili na drugim nebezbednim lokacijama. Kao posledica toga, dešavaju se nezgode, krađa tereta, šteta na vozilima.

Godišnje štete usled krađe tereta u Evropi procenjuju se na 8,2 milijarde evra, a 75% krađa događa se na neosiguranim parkiralištima. Zbog svega toga, pokazuju ankete, više od 70% prevoznika smatra da je mogućnost prethodne rezervacije sigurnih parking mesta više nego dobrodošla.

Bosch Secure Truck Parking jedno je od rešenja za prevazilaženje ovog problema. Digitalna platforma, lansirana 2017. godine, nudi online rezervaciju slobodnih sigurnih parking mesta (u logističkim centrima, industrijskim kompleksima, stajalištima, utovarnim mestima itd). Sredinom maja proširili su svoju mrežu prvom parking lokacijom u Francuskoj – nadomak luke Calais. Nakon toga, početkom juna, pridružio im se i Flensburg, na granici Nemačke i Danske.

Danas, kako za PlutonLogistics.com kaže Jan-Philipp Weers, direktor projekta Bosch Secure Truck Parking (BSTP), ovaj smart-sistem za rezervaciju ukupno obuhvata oko 50 lokacija u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Franuskoj, a kompanija će nastaviti širenje mreže i u narednom periodu.

Platforma je namenjena dispečerima koji planiraju rute, kao i vozačima kamiona. Dispečer može putem veb portala da se informiše o dostupnim parkiralištima u realnom vremenu i može da rezerviše mesto za svoje vozače. Sistem pruža i informacije o bezbednosnim karakteristikama svakog parkirališta, na primer – da li je kompleks ograđen, postoji li rampa/ulazna kapija, sistem za kontrolu pristupa, video-nadzor.

 

Na taj način, moguće je pretraživati slobodna parking mesta i prema specifičnim nivoima sigurnosti, što može biti od značajno ukoliko vozite vredan teret. Osim toga, BSTP daje i podatke o drugim dostupnim sadržajima na lokaciji, poput toaleta, tuševa, restorana, opreme za pranje kamiona…

Sve ovo pojednostavljuje planiranje ruta, a pomaže kamiondžijama i da se pridržavaju obaveznih vremena vožnje i odmora. Osim dispečera i sami vozači mogu izvršiti rezervaciju putem aplikacije.

Bez kontakta – naročito u doba korone

Ako dispečer izvrši rezervaciju i on i vozač kamiona dobijaju potvrdu, koja uključuje i „alat“ za ulazak na parkiralište (npr. QR kod).

– Neki parking prostori opremljeni su i LPR kamerom, za prepoznavanje registarskih tablica. U tom slučaju vozaču nisu potrebne nikakve potvrde, jer sama registarska tablica služi kao sredstvo identifikacije – kaže Weers.

Vozači ne moraju da brinu o plaćanju – prevoznici koji su se registrovali na platformi Bosch Secure Truck Parking na kraju svakog meseca dobijaju zbirnu fakturu za sve svoje rezervacije. Osim što smanjuje obaveze, takav sistem smanjuje i potrebu za ličnim kontaktima, što je naročito važno u vreme pandemije, kada svako fizičko „zbližavanje“ može da znači i rizičan kontakt.

Najvažniji benefit ove platforme, ipak, jeste smanjenje stresa i umora vozača, što doprinosi i bezbednosti na putu, smatraju u kompaniji Bosch.

Naš sagovornik dodaje i da se Bosch Secure Truck Parking sistem najviše koristi putem aplikacije, a da najviše korisnika dolazi iz Istočne Evrope.

U potrazi za novim partnerima

Bosch Secure Truck Parking projekat zasniva se na ekonomiji deljenja. Među partnerima kompanije Bosch su jedan od najpoznatijih nemačkih lanaca supermarketa REVE, kao i transportno-logističke firme Gebruder Weiss, DHL i Kuehne + Nagel.

– Baš kao i kod deljenja automobila, i logističari mogu pomoći jedni drugima deljenjem parking mesta. Kamioni neće bespotrebno kružiti, što smanjuje potrošnju goriva i omogućava vozačima da ne prekorače dozvoljeno vreme vožnje, ali i pomaže u smanjenju emisije štetnih gasova i negativnog uticaja na okolinu. Tu su i dodatne prednosti – hitno potrebni kapaciteti za parkiranje „nastaju“ bez potrebe za izgradnjom, a partner ostvaruje dodatni prihod od izdavanja svog objekta – kažu u kompaniji Bosch.

Kako bi proširili kapacitet platforme, i zadovoljili veliku potražnju za rezervacijom parking mesta putem interneta, BSTP neprekidno traži nove partnere za saradnju, sa dostupnim lokacijama. Model kooperacije, kako navode, podrazumeva da vlasnik lokacije određuje cenu po parking-mestu, a Bosch omogućava digitalnu rezervaciju i plaćanje. Kao posrednik, Bosch naplaćuje određenu naknadu, a platforma preuzima rizik od nenaplaćenih potraživanja korisnika. Osim toga, vlasnici dobijaju i podršku za modernizaciju prostora, savete za implementaciju dodatnih opcija itd.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.