Britanske pumpe „presušile“ zbog manjka vozača – Cisterne će voziti i vojska?

Britanski mediji tokom poslednjih dana izveštavaju da su se na pumpama u ovoj zemlji stvorile duge kolone vozila i da vozači u pojedinim slučajevima čekaju i satima kako bi natočili gorivo. Do problema je, prema saopštenjima naftnih kompanija, došlo zbog toga što nemaju dovoljno vozača, koji bi vozili cisterne sa gorivom od rafinerija do pumpi.

Kako bi se rešio ovaj problem, britanski premijer Boris Džonson najavljuje mogućnost da vojska pomogne u snabedvanju gorivom.

– Nedostatak vozača kamiona u Velikoj Britaniji naveo je stanovnike u nekim engleskim gradovima na paničnu kupovinu goriva i doveo do stvaranja kilometarskih kolona automobila na benzinskim pumpama, od kojih su mnoge ostale bez benzina i dizela ili su jednostavno zatvorene – prenosi Reuters.

Kompanija British Petroleum saopštila je u nedelju da je skoro trećina njihovih pumpi u Britaniji ostala bez dve glavne vrste goriva zbog panične kupovine, što je primoralo vladu da suspenduje zakone o zaštiti konkurencije i da dozvoli kompanijama da rade udruženo kako bi se ublažila nestašica.

Na stotine vojnika bi moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom Velike Britanije, rekao je juče premijer Velike Britanije Boris Džonson, prenosi Guardian. On sa ministrima razgovarao takozvanoj „Operaciji Eskalin“.

Udruženje malih prodavaca goriva (PRA), koje predstavlja oko 5.500 pumpi, navelo da je dve trećine njihovih članova prijavilo da su rasprodali gorivo, kao i da se očekuje da se to uskoro dogodi i kod ostalih.

Iako se sa nedostatkom vozača suočava veliki broj zemalja, taj problem je u Britaniji naročito izražen, pa je doprineo praznim rafovima u prodavnicama, a sada i zatvaranju pumpi. On je posledica više faktora, među kojima su pandemija korona virusa, Bregzit, ali i dugogodišnji problem sa sve starijom radnom snagom.

Posle sve većeg pritiska tokom prethodnih nedelja, konzervativna britanska vlada je u subotu objavila da će izdati 5.000 tromesečnih viza vozačima kamiona iz inostranstva, preneo je trans.info. 

Foto: YouTube PrintScreen