Budućnost na točkovima – Predstavljen vodič kroz nove tehnologije u industriji transporta

Na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru predstavljen je vodič „Budućnost na točkovima”. Ovo svojevrsno uputstvo trebalo bi da pruži detaljan uvid u najnovije tehnologije koje oblikuju budućnost transporta, kao što su autonomna vozila, pametni transportni sistemi, ekološki održiva rešenja i mnoge druge inovacije.

Kako prenosi Biznis.rs, autori vodiča su profesori ovog Univerziteta, a nastao je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji Inicijativa Digitalna Srbija sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

– Naša misija je da osiguramo da svi akteri u transportnom sektoru i logistici efikasno posluju. Vodič predstavlja sveobuhvatan pregled digitalnih tehnologija koje transformišu sektor transporta i logistike i unapređuju poslovne procese, kroz uštede u troškovima i povećanje konkurentnosti. Vodič pruža osnove informacije za sve koji žele da implementiraju tehnologije Industrije 4.0 u poslovanju (IoT, AI i analitika podataka, Blockchain, Digital Twin) i naglašava značaj digitalnih platformi za optimizaciju lanca snabdevanja i daje predlog kako rešiti problem poslednjeg kilometra – rekla je Amela Ljajić, jedan od autora vodiča.

Prema rečima Tadeja Kurepa, programskog direktora projekta Preduzmi ideju, razvoj tehnologije u sektoru transporta i logistike otvara brojne mogućnosti za unapređenje efikasnosti, smanjenje troškova i povećanje održivosti.

Vodič „Budućnost na točkovima“ je besplatno dostupan u digitalnom formatu na zvaničnoj web stranici projekta Preduzmi ideju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.