ČADEŽ: Vakcinacija vozača rešenje za zastoj na granici

Nemačka je obezbedila više ljudi i veći broj punktova za testiranje, čime je smanjeno zadržavanje kamiona na granici, pa više nema višesatnog čekanja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i ocenio „da je vakcinacija vozača najbolje trajno rešenje ovog problema“.

Čadež je za portal biznis.rs rekao da je takav predlog već predočen nadležnim organima u Nemačkoj.

– Ministarstvo saobraćaja Nemačke će, kako je dogovoreno, naš predlog razmotriti sa ostalim nadležnim ministarstvima i nadamo se pozitivnom odgovoru – naveo je Čadež.

Istakao je da Privredna komora Srbije na trajnijem rešavanju problema transporta robe tokom pandemije paralelno radi i u okviru Evrokomore, koja predstavlja 20 miliona kompanija.

– Zalažemo se za pojednostavljenje procedura i ujednačavanje pravila unutar jedinstvenog tržišta za sve evropske kompanije, uključujući i zapadnobalkanske. Za to smo dobili i podršku Saveta Evropske unije, kroz preporuke državama članicama, a posebno Portugalije, koja trenutno predsedava EU – rekao je Čadež.

Dodao je da je jedan od zahteva Odbora Evrokomore za jedinstveno tržište, kojim kopredsedava sa kolegom iz Finske, da sve države članice omoguće špediterima prelazak u EU bez uslovljavanja PCR testom, uz dokaz o antigen testu i to samo na prvoj granici.

Osim aktivnosti usmerenih na olakšavanje funkcionisanja privrednika tokom pandemije, PKS, prema rečima njenog predsednika, zajedno s Komorskim investicionim forumom koji čine regionalne komore Zapadnog Balkana, radi i na uspostavljanju zajedničkog, regionalnog tržišta bez barijera, što je suština Mini Šengena.

Izvor: Privredna komora Srbije 

Foto: mc.rs