Cena nafte raste od sredine februara

Zbog stalnog rasta cene sirove nafte na svetskim berzama (barel „brenta” je preskočio nivo od 80 dolara), gorivo u Srbiji je protekle nedelje poskupelo oko jedan dinar. Benzin se prodaje za 149,40 dinara, evrodizel za 158,98 i tečni naftni gas za 75,69 dinara.

Uz manje oscilacije trend rasta cene nafte neprekidno traje od sredine februara, tako da se neminovno odražava i na veleprodajne i na maloprodajne cene goriva u Srbiji i svim zemljama u regionu.

U odnosu na početak 2018. sirova nafta je poskupela 16,8%, a ovaj efekat je pojačan i skokom kursa dolara oko 1,7%. Benzin je u istom periodu poskupeo 4,3%, a dizel pet. Skok cena zabeležen je na benzinskim stanicama u svim zemljama u okruženju – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

– Kakav će dalji trend biti, kada je reč o cenama na pumpama, zavisiće pre svega od daljeg kretanja cena crnog zlata na berzama, što je u ovom času teško predvideti.

Gorivo je skupo i zbog činjenice da je država početkom ove godine povećala svoja zahvatanja u ceni benzina za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara.

–  Ovo je posledica povećanja akciza, ali i rasta PDV-a zbog povećanja ukupne poreske osnovice. Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2% ili 82,44 dinara, a dizela 53,8% ili 85,60 dinara, što je previše. Naftaši, pri tom više nemaju unutrašnjih rezervi da bi ova poskupljenja prevalili na sopstveni trošak – ukazuje Mićović.

Pošto su proizvođači i uvoznici derivata pritisnuti rastom nabavnih cena sirove nafte, benzina i dizela prinuđeni su na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cena. U ovakvim situacijama su, prethodnih godina, mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza, podseća on i dodaje da će po svemu sudeći nagli rast berzanskih kotacija uskoro zahtevati upravo tu reakciju države.

Zakon o akcizama omogućava vladi da bez promene Zakona o akcizama smanji akcize do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo – zaključuje Mićovićz, izveštava „Politika„.