Cene prevoza padale i na počeku 2024, analitičari prognoziraju poboljšanje

Ugovorne cene transporta, baš kao i spot cene, beleže pad u prvom kvartalu 2024. godine –  otkriva najnoviji zajednički izveštaj Međunarodne unije drumskih transportera (IRU) i analitičara Transport Intelligence i Upply o kretanju cena drumskog prevoza u Evropi.

Evropski indeks drumskog prevoza pokazuje da je u prva tri meseca ove godine, indeks spot vozarina pao za 8,2 poena u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, padovi u indeksu cena ugovorenih vozarina su usporeni – jedan poen u odnosu na prethodnu godinu. Kako se u analizi navodi, sektor drumskog saobraćaja se suočava sa teškim ekonomskim okruženjem i slabom potražnjom, što je dovelo do pada spot i ugovorne cene u prvom kvartalu 2024. godine, dok su troškovi za operatere i dalje visoki. Poskupela je i putarina u nekoliko zemalja.

Međutim, uprkos svemu, naziru se znaci ekonomskog oporavka, pa se očekuje bolja situacija tokom godine.

Publikaciju The European Road Freight Rate Development Benchmark Q1 2024 na engleskom jeziku možete preuzeti sa sajta IRU, a u nastavku pročitajte najvažnije zaključke koje ona donosi.

Indeks ugovornih vozarina (European Road Freight Contract Rate Benchmark Index), pao je na 127,6 poena u prvom kvartalu 2024, smanjujući se za 2,6 poena u odnosu na prethodno tromesečje.  Indeks spot vozarina pao je na 123,9 poena nakon skromnijeg pada od 1,1 poena u odnosu na poslednji kvartal 2023. godine. Na godišnjem nivou, spot indeks je sada manji za 8,2 poena u odnosu na isti period lane, dok je indeks ugovornih vozarina manji za 1 poen.

Skuplje putarine zbog CO2 taksi

– Nakon promena u taksama za emisiju ugljen-dioksida u Nemačkoj, CO2 nameti stupili su na snagu i u Austriji i Mađarskoj u januaru, a u Češkoj u martu, što je rezultiralo povećanjem cena na tim tržištima. Sudeći po informacijama kompanija koje upravljaju taksama, promene u zakonodavstvu su dovele do povećanja cena putarine u nekoliko evropskih zemalja – navodi se u saopštenju.

Konkretno, u Austriji su takse porasle za 7,4%, u Mađarskoj za 40%, a u Češkoj Republici za 13%. Prilagođavanja stopa putarine u kontekstu revizije Direktive o evrovinjeti očekuje se i u drugim evropskim zemljama, počevši od Švedske u maju 2024. i Danske sledeće godine, zatim Holandije i Rumunije 2026. godine, a dela Belgije 2028. godine. U Francuskoj, gde se primenjuju putarine na osnovu udaljenosti, u skladu sa dugoročnim koncesionim ugovorima dodeljenim privatnim operatorima, Direktiva će se primenjivati od 2023. godine samo na nove i obnovljene koncesije nakon 24. marta 2022. godine. Međutim, predviđena je mogućnost da se od 2025. godine uvede varijacija stope na osnovu performansi CO₂ vozila na određenim delovima mreže sa naplatom putarine, posebno na autoputu A35 blizu nemačke granice.

Očekuje se se stabilnija 2024. godina

Prognoza kretanja cena teretnog prevoza na spot tržištima širom Evrope ukazuje na smanjenje stopa opadanja, kako se ulazi u okruženje stabilne potražnje u 2024.

Naime, iako nizak nivo potražnje nastavlja da smanjuje cene na spot tržištima, stručnjaci čekuju normalizaciju cena u narednim mesecima.

– Očekuje se da će pritisak potražnje zabeležiti blagi uzlazni trend. Sa stopom inflacije od 2,4% u martu, evropska inflacija je bila najniža u poslednjih 33 meseca, što je prema analizi kompanije McKinsey, rezultiralo rastom potrošačkog poverenja za 0,6 poena. Stabilnija slika potražnje koju pokazuju ovi indikatori sprečila je ekstremne padove cena na spot tržištima – navodi se u analizi i dodaje da operativni troškovi, poput održavanja vozila, osiguranja i troškova guma, ostaju visoki u poređenju sa prethodnim godinama, što održava visokim cene i ugovorene cene.

Cene dizela kontinuirano su opadale tokom poslednjeg kvartala 2023. godine, a primetan je umeren rast cena od početka 2024. godine (prosečna cena dizela na pumpi bila je veća za 3% na kraju Q1 2024. u poređenju sa početkom januara 2024), što može uticati na ukupne troškove prevoza.

Michael Clover, direktor komercijalnog razvoja u Transport Intelligence, kaže da iako su cene drumskog teretnog prevoza ponovo pale u prvom tromesečju ove godine, očekuje se da će se povećati tokom 2024. godine.

Izvršni direktor kompanije Upply Thomas Larrieu smatra da se sektor drumskog transporta suočava se sa teškim ekonomskim okruženjem i da je slaba potražnja dovela je do pada cena spot i ugovora u prvom kvartalu 2024. godine, dok troškovi za operatere ostaju visoki. Međutim, znaci ekonomske obnove počinju da se pojavljuju,a  s cenama koje su već rastu u aprilu 2024. očekuje da će se situacija postepeno poboljšavati tokom godine.

Prema najnovijoj prognozi IRU-a, očekuje se da će se rast obima drumskog saobraćaja u EU u 2024. poboljšati na 0,4% u odnosu na prethodnu godinu zbog rasta realnih plata (kako se inflacija usporava) i snažnog tržišta rada koje će podržati oporavak u potrošnji.

Viši direktor za strategiju i razvoj IRU Vincent Erard je dodao da slaba potražnja nastavlja da snižava spot cene drumskog transporta, kao i se ugovorne cene takođe smanjuju (ali samo neznatno) zbog većih operativnih troškova.

– Nove CO2 takse značajno povećavaju troškove. Poskupljenje putarina, u situaciji kada operateri nemaju alternativu – nedovoljno vozila sa nultom emisijom, nedovoljno razvijena infrastrukutra i nedostatak podsticaja, može biti samo kontraproduktivno – smatra.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.