Cene transporta dostižu nove REKORDE – Kakvi trendovi nas očekuju?

Evropske cene drumskog prevoza obaraju nove rekorde, otkriva zajednički izveštaj IRU i analitičara Transport Inteligence (TI) i Upply za drugi kvartal 2022.

Inflacija, slabljenje tražnje, socijalna nestabilnost i rat u Ukrajini dovode do burnih kretanja u cenama drumskog transporta. Ovo izdanje po prvi put daje zasebnu analizu ugovornih cena (contract road freight rate index) i cena na spot tržištu (spot road freight rate index).

Indeks ugovornih vozarina u Evropi drugom kvartalu 2022. dostigao je najviši nivo – 121 poen, što je povećanje od 6,1 u odnosu na prethodni kvartal, i od čak 13,1 poena u poređenju sa istim periodom prethodne godine. I indeks spot vozarina takođe dostigao rekord – 134 poena, što je rast od 11,8 u odnosu na prvi kvartal 2022, kao i 20,1% u odnosu na uporedni period 2021.

Publikacija koju izrađuju IRU, Transport Intelligence i Upply analizira kretanja cena i tržišne prilike na kvartalnoj osnovi, kako bi informisala donosioce odluka u špediterskim i prevozničkim kompanijama. Publikaciju na engleskom jeziku možete preuzeti sa sajta Transport Intelligence, a u nastavku pročitajte najvažnije zaključke koje ona donosi.

Rat u Ukrajini: Nakon invazije na Ukrajinu, u martu, cena dizela u EU-27 bez oporezivanja skočila je 69% u odnosu na januarski nivo.

Slabljenje tražnje: Više indikatora ukazuje na slabljenje tražnje za evropskim drumskim transportom, sa opadanjem aktivnosti u svim glavnim ekonomijama i stopama inflacije koje utiču na poverenje potrošača i preduzeća.

Rastuća inflacija: Inflacija raste u svim evropskim zemljama i dostigla je rekordnih 8,6% u evrozoni u junu. Prema poslednjim podacima, Španija doživljava najveći rast inflacije, sa rastom cena od +10,2%, što je više od ostalih velikih evropskih ekonomija: Nemačke (7,9%), Francuske (5,8%), Italije (8%) i UK (9,1%).

Nedostatak vozača: Nedostatak kadrova utiče na ceo evropski kontinent. Nemačka je u posebno kritičnoj situaciji, sa procenjenim nedostatkom od 50.000 do 80.000 vozača kamiona.

Francuska/Španija: Ovaj koridor je doživeo veoma značajno povećanje spot cena. Konkretno, povećanje je dostiglo 21,2% na kvartalnom nivou u pravcu Pariz-Madrid.

To je skoro dvostruko više od prosečnog povećanja evropskih spot cena i ujedno je drugo najveće povećanje među svim spot vozarinama u Evropi.

Nemačka/Poljska: Sve vozarine, sa izuzetkom spot-vozarina na relaciji od Duizburga do Varšave, dostigle su nove istorijske maksimume na ovoj ruti, nakon što je nastavljen trend rasta od početka pandemije. Suprotno odnosu koji je primećen na većini evropskih ruta, spot cene na ovoj ruti su rasle sporije od ugovornih stopa. Na potražnju je posebno uticalo slabljenje industrije u Nemačkoj i Poljskoj. Nestabilnost koju je stvorio sukob u Ukrajini posebno je primetna u ovom delu Evrope i utiče i na razvoj industrijskih perspektiva.

Francuska/Velika Britanija: Nakon Bregzita, transportne operacije između Francuske i Velike Britanije postale su skuplje i duže. Istraživači Londonske škole ekonomije (LSE) otkrili su da je izvoz u velikoj meri oporavljen, ali je britanski uvoz iz EU opao za 25% u poređenju sa drugim destinacijama. Osim toga, raznovrsnost robe kojom se trguje opala je za 30%. Porast administrativnih troškova najviše je pogodio robe male vrednosti.

Generalni direktor Upply Thomas Larrieu navodi da bi zatišje u evropskoj tražnji trebalo da uspori pristisak na povećanje cena u drumskom transportu.

– S druge strane, prevoznici se i dalje suočavaju sa značajnim povećanjem troškova: gorivo, radna snaga itd., tako da će cene verovatno ostati na visokom nivou u narednim mesecima.

Efekat povećanja troškova u 2022. je sada veoma očigledan sa stopama drumskog prevoza širom evropskog kontinenta koje dostižu nove najviše vrednosti u istoriji. Početno povećanje cena goriva nakon invazije na Ukrajinu održalo je i stvorilo mnogo skuplje okruženje za evropske drumske prevoznike, dok industrijska aktivnost i sve veći nedostatak vozača „zadržavaju“ kapacitete, kaže Nathaniel Donaldson, ekonomski analitičar TI.

– Niz indikatora ukazuje na drastično usporavanje potrošnje i proizvodnje što će ublažiti dalja povećanja, dok visoki troškovi održavaju i cene visokim – dodaje.

Vincent Erard iz Međunarodne unije drumskih transportera, pak, osvrnuo se na starosnu strukturu vozača.

– Nedostatak vozača je jedan od najvećih izazova za industriju kamionskog transporta u ovom trenutku, a njegovi efekti će se verovatno povećati u bliskoj budućnosti i nastaviti da utiču na cene: sa 34% vozača starijih od 55 godina u Evropi i mladim vozačima ispod 25 godina koji predstavljaju samo 7%. Takav trend će se pogoršati ako stariji vozači nastave da se penzionišu, neki od njih ranije nego što se očekivalo, kao tokom pandemije COVID-19, što će dodatno smanjiti broj raspoloživih kadrova.

Sve akcije i inicijative koje imaju za cilj povećanje atraktivnosti vozačke profesije i uklanjanje barijera za ulazak u profesiju – troškovi obuke, minimalna starost – biće dugoročno odlučujuće, poručuje IRU.