Cene transporta nastaviće da rastu – Nova pravila Paketa mobilnosti dodatno opterećenje

Da li se usvajanjem Paketa za mobilnost EU međunarodno transportno tržište transformiše nabolje, a transport diže na lestvicu više, ili treba očekivati nove komplikacije, koje će dodatno opteretiti transportnu privredu?

Nisu ovo pitanja koja je transportna zajednica počela da pita “juče”, ili od 3. februara, od kada je na snazi niz novih pravila. Setimo se da je, po usvajanju Paketa mobilnosti, još 2020, devet država apelovalo da su pravila kreirana “u potpuno drugačijoj stvarnosti i da ne odgovaraju trenutnoj situaciji”.

Logično je onda postaviti sledeće pitanje: ako Paket mobilnosti ne odgovara ovom vremenu, a ipak pravila stupaju na snagu, šta može da se dogodi?

Analitičari kuće Transport Intelligence (TI) pozabavili su se ovim pitanjem i u kratkim crtama prognozirali šta će se dešavati.

Kako TI navodi u analizi, industrija koja u poslednjih godinu dana trpi pritiske zbog nedostatka kapaciteta, biće pod još većim pritiscima, jer će se obavljati manje kabotaža, zbog obaveznog povratka vozača kući.

Ovom prilikom analitičari su podsetili na studiju koju je naručila Evropska komisija, a u kojoj je prognozirano povećanje ukupnog broja putovanja za 2%, zbog uvođenja pravila da vozila moraju da  se vraćaju u operativni centar na svakih osam nedelja.

TI ocenjuje da će se u takvim uslovima češće dešavati da će vozila morati da se vrate u matičnu državu, a da neće moći da obezbede teret za povratno putovanje. To će posebno pogoditi istočnoevropske prevoznike.

Shodno tome, veći broj praznih tura prevoznicima će stvarati dodatne troškove, što će, posledično voditi ka tome da povećaju cene usluga transporta.

Prevoznici koji posluju u Evropskoj uniji mogu da očekuju veće troškove i zbog pravila o isplati minimalne zarade, koje nalaže da vozači iz EU, dok prevoze robu van svojih država gde im je sedište, moraju da budu plaćeni prema minimalnoj satnici države u kojoj rade.

U okviru analize je procenjeno i da će pravilo o povratku vozača uzrokovati 2,9 miliona tona dodatnih emisija CO2 u 2023. godini, odnosno, povećanje emisija međunarodnog drumskog transporta za 4,6%.

Transport Intelligence ističe i da su prevoznici već počeli da se prilagođavaju novim pravilima, koja im ne olakšavaju poslovanje u trenutku kada rastu cene goriva i ostalih sirovina.

U analizi zaključuju da će smanjenje kapaciteta usled ograničene kabotaže i povratka kući, kao i rast cena transporta, biti realnost još neko vreme.

Poslednji kvartal 2021, podsetimo, šesti je uzastopni u kojem se beleži porast cena transporta u Evropi.