Češka izmenila sistem dinamičkog merenja kamiona, kombinacije „na ivici“ više neće biti kažnjavane

Početkom ovog meseca u Češkoj su stupile na snagu promene u dinamičkom merenju teških teretnih vozila, koje bi trebalo da doprinesu pravednijem sistemu kontrole.

Prevoznici iz Udruženja ČESMAD Bohemia pozdravljaju revidiranu regulativu. Kako pojašnjavaju, izmenjeni propisi se odnose na situacije u kojima se, u slučaju kombinacije, deo težine vučenog vozila ‘prenosi’ na vučno vozilo (obično je u pitanju kombinacija tegljača i poluprikolice).

– Uopšteno govoreći, amandman se može sažeti na sledeći način: vozači stvarno preopterećenih vozila, uključujući i strane vozače, i dalje će biti kažnjavani. Međutim, slučajevi u kojima vaga za dinamičko merenje pokaže rezultate na granici dozvoljenih vrednosti za komplete, gde prikolica može privremeno da utiče na težinu vučnog vozila, više neće biti kažnjavani kao što je to ranije bio slučaj – navodi ČESMAD Bohemia.

Kako navode u udruženju, nakon izmena cela kombinacija vozila biće ocenjena kao jedinstvena celina u skladu sa evropskom direktivom.

– Ranije je bilo situacija da težina po osovini nije prekoračena, a ukupna dozvoljena težina kombinacije nije bila ni blizu dostignuta, ali je brzo vaganje pokazalo blago preopterećenje ukupne težine kombinacije. To je obično bilo nekoliko desetina, najviše nekoliko stotina kilograma za tegljač od 18 tona. Takvi navodni prekršaji su takođe bili posledica činjenice da, dok je tolerancija osovinskog opterećenja 15%, pri izračunavanju ukupne težine koristi se tolerancija od samo 7%. To su desetine ili stotine kilograma koje vaga u ukupnoj težini pokazuje kao „ekstra“. Razumljivo, vozači i prevoznici su se bunili za kžanjavanje u takvim slučajevima – dodaje ČESMAD Bohemia.

Prema udruženju čeških prevoznika, novi propisi će pojednostaviti i pregled vozila koja prevoze rasute ili tečne materije, u kojima se teret menja tokom tranzita, što dovodi do promene raspodele težine između pojedinih osovina.

Lokacije čeških mernih stanica

Portal trans.info piše da bi do kraja ove godine u funkciji trebalo da bude 13 mernih stanica na češkim putevima I kategorije.  Kamioni se trenutno mere na autoputevima D1, D2, D5, D8, D35 i D48, a od aprila ove godine i na D4 kod Jilovišta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.