Češka produžila granične kontrole ka Slovačkoj do 28. oktobra

Granične provere koje su češke vlasti privremeno uvele na granici sa Slovačkom produžene su za još 20 dana.

Kako prenosi udruženje prevoznika ČESMAD Slovakia, vlada je odlučila da se kontrole na unutrašnjim granicama, kao mera uvedena zbog naglog porasta ilegalnih migracija i pojačane aktivnosti organizovanih švercerskih grupa, nastave do 28. oktobra 2022.

– U zaštiti granice učestvovaće 450 pripadnika snaga državne bezbednosti, 310 policajaca i 60 pripadnika češke carinske uprave, 80 vojnika na aktivnoj dužnosti – navodi se u saopštenju nadležnih, koje je ČESMAD preneo na svojoj Facebook stranici.

– Od 29. septembra 2022. godine, kada su ponovo uvedene kontrole na granicama sa Slovačkom, do 3. oktobra 2022. češka policija je proverila ukupno 92.706 osoba. Otkrivene su 1.142 osobe u ilegalnoj migraciji, a za 422 osobe nije dozvoljen ulazak. Policija je tokom uviđaja uočila i slučajeve opasnog ponašanja prevoznik, koji su rizičnom vožnjom ugrožavali svoju okolinu. Takođe, u okviru mere privedena su ukupno 33 trgovca ljudima – dodaje se.

Na početku uvođenja ove mere stvarale su se kolone kamiona na najprometnijim graničnim prelazima između dve zemlje, a prevoznici su apelovali da se pronađe odgovarajući model, kako se novi propis ne bi odrazio na prevoz robe i doveo do problema poput onih za vreme zatvaranja tokom pandemije.