ČEŠKA: Vozači nekažnjeni uprkos prekršajima koje beleži najsavremeniji sistem

Novi, savremeni sistemi za automatsko brzo vaganje kamiona na češkim putevima mesečno otkriju hiljade preopterećenih vozila.  Međutim, veliki broj prekršaja koje ovaj sistem registruje, za sada ostaju nekažnjeni.

Problem je, kako prenosi trans.info, doskora bio u administrativnim nedostacima i tehničkim problemima koje su imale nadležne službe. Naime, lokalne vlasti ne uspevaju da procesuiraju toliki broj prekrašaja. Službenici nisu u stanju da efikasno obrade sve  podatke po propisanim procedurama, navode iz češkog Ministarstva saobraćaja. Za sada se rešenje nazire u upotrebi centralnog skladišta podataka kome lokalne vlasti sa proširenim ovlašćenjima mogu da pristupe.

Kada je reč o funkcionisanju samog sistema, koji je implementiran na češkim autoputevima pre 2 godine, sastoji se od senzora na putu i kamera iznad puta koje snimaju registarsku tablicu i vozilo. Senzori ne ometaju vozila jer su ugrađeni direktno u kolovoz.

– Uređaj takođe može da snimi težinu vozila kada naglo ubrzava i usporava, menja trake ili vozi na ivičnjaku –  kaže Emil Doupal (Emil Dupal), specijalista za sisteme za merenje velikih brzina.

Ove pametne vage koštaju oko milion evra pojedinačno. Na postavljenim mestima često detektuju više od 3.000 prekršaja u jednom pravcu mesečno. To iznosi oko 100 kamiona dnevno sa svake pametne vage.