Četiri vozača iz Srbije i dalje na ukrajinsko-poljskom prelazu

Četiri vozača kamiona iz Srbije, koji su pre nedelju i po dana zaustavljeni na ukrajinsko-poljskom prelazu Yahodyn i dalje čekaju dozvole za povratak u Srbiju. Kako su zaustavljeni vozači za PlutonLogistics sinoć objasnili (6. marta 2022. godine), rezerve hrane i vode su im na minimumu, te će zbog toga danas popodne “stupiti u štrajk glađu”.

***NOVO: Vozači kamiona iz Srbije prešli ukrajinsko-poljsku granicu

Vozači su rekli i da je juče od njih zatraženo da ugase kamione, a kako kažu, jedan od razloga je da “motor zagađuje vazduh”.

– Večeru smo skrpili, a ako nam privatna veza ne dođe do podne počinjemo štrajk glađu, jer nam je u dva kamiona ostalo još par jaja i kobasice. Gorivo nam je na izmaku, danas nismo palili grejanje da bismo ga što više štedeli – rekao nam je sinoć Goran Glišić, jedan od zaustavljenih vozača.

– Imamo najavu da će problem biti rešen od našeg ministarstva, ali opet po ko zna koji put uz “nadamo se”. Imamo i najavu da bi u ponedeljak mogli doći ljudi iz Crvenog krsta i da nas bez vozila izvuku na “slobodnu teritoriju” – dodao je Glišić u razgovoru sa našim novinarom.

Podsetimo, danas je 11. dan kako četiri vozača na prelazu Yahodyn i jedan u Semipolki nadomak Kijeva, čekaju da dobiju dozvolu za povratak u Srbiju. Na GP Yahodyn su zadržana i dva makedonska vozača, kao i više desetina vozača iz Belorusije.

Petar Vidović, osnivač humanitarne organizacije Drug sa druma, najavio je na društvenim mrežama protest u znak solidarnosti. On je za PlutonLogistics izjavio da je „nadležnima je dat rok za rešavanje trenutne situacije do utorka 8. marta, posle čega će kamiondžije, zajedno sa zaustavljenim vozačima, u znak podrške stupiti u štrajk glađu“.

Aleksandar Dražić u skloništu u Kijevu 

Generalni sekretar Udruženja Međunarodni transport Aleksandar Spasić rekao je jutros (7. marta 2022. godine) za RTS da se rešenje ne nazire, kao i da je, osim četvorice vozača na ukrajinsko-poljskoj granici, u najdramatičnijoj situaciji Aleksandar Dražić, vozač iz Jagodine, koji je prema poslednjim informacijama u jednom od skloništa u predgrađu Kijeva.

– Šta je sa kamionom zaista ne znamo, on je nekom parkingu, u ovom trenutku kamion je najmanje bitna stavka. Apelujemo na sve nadležne i na sve koji imaju bilo kakve ideje kako da Dražića izvučemo iz Kijeva, ali i kako da se četvorica vozača sa graničnog prelaza vrate u Poljsku – rekao je Spasić jutros za RTS.

Spasić je naveo da su četvorici kamiondžija na granici sa Poljskom oduzeta dokumenta.

– Nemaju pasoš, ne zna se i dalje zašto se drže, jer se samo govori o robi, rešenje se ne nazire – poručuje Spasić.

Granični prelaz Yahodyn je otvoren za prazna vozila i za kamione sa robom za Evropsku uniju. Stopiran je za one koji sa robom idu iz Rusije ili na rusko tržište, što je slučaj sa srpskim kamionima. Spasić navodi da po potpuno novim ukrajinskim pravilima zahtevaju dokumentaciju od izvoznika iz Srbije i potvrde da će roba biti vraćena u Srbiju i da neće biti izvezena u Rusiju.

Izvoznici jesu davali takva dokumenta, međutim svakog dana ponovo nešto se traži od strane ukrajinskih nadležnih organa, tako da nikad kraja tome, dodaje.

– Pozivam ovim putem i izvoznike čija je roba u tim kamionima da se malo aktivnije uključe u ovu priču i da reše problem te robe. Da daju bilo kakve garancije, zašto bi morala roba da se vraća u Srbiju tu je i Poljska, to su sve internacionalne komapnije, sve one imaju predstavništvo u Poljskoj. Dajte da se ta roba izveze iz Ukrajine u Poljsku i da se tu ostavi, a da se vozači puste kućama – naglasio je Spasić, prenosi RTS.

Ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić u prethodnim danima je potvrdio da je uspostavljen zvaničan kontakt sa ukrajinskim vlastima i da je dobijena informacija da je na snazi zakon o ratnoj administraciji, po kojem carina više nije nadležna za slučaj naših vozača.

– Zbog toga čekaju instrukcije kako da postupe u ovoj situaciji – rekao je ambasador Srbije Nebojša Košutić ranije za RTS. 

Foto: Ilustracija