Zašto je izbor pneumatika važan faktor za električne KAMIONE?

Elektrifikacija gradskih dostavnih vozila ima ogroman potencijal, budući da upotreba električnih kamiona može značajno uticati na smanjenje emisije CO2 i buke u gradskim jezgrima. Ipak, za razvoj električnih voznih parkova, neophodno je uspostaviti novu infrastrukturu punjača, različite elektroenergetske mreže, definisati radne postupke i poslednje, ali ne i najmanje važno – obezbediti odgovarajuće pneumatike.

Kako bi unapredili lepezu proizvoda u segmentu električne mobilnosti, inženjeri za razvoj pneumatika kompanije Continental pažljivo su pratili potrebe kupaca. Ova kompanija već godinama učestvuje u terenskom ispitivanju električnih kamiona u postupku prikupljanja podataka za pneumatike za komercijalna vozila, posebno prilagođene onima na električni pogon. Robusni pneumatik Conti Hybrid za primene u regionalnom saobraćaju prevaljuje veliki broj kilometara.

Conti Hybrid kotrlja se putevima na električnim kamionima

Austrijska pivara Stiegel (Štigl) upotpunila je krajem 2018. svoj vozni park MAN električnim kamionom, a od tada su pneumatici Conti Hybrid HS3 i HD3 prešli više od 23.000 kilometara. Kamion je svakog dana na putu osam sati dnevno u centru Salcburga i u krugu od oko 50 kilometara od grada.

Continental pneumatici ponašaju se izuzetno dobro u svim situacijama u vožnji, kaže Dominik Lakner, vozač pivare Stiegel.

– Sjajno je osloniti se na izvrsno prijanjanje, kada krećete iz mesta. Kada se na semaforu upali zeleno, mogu da krenem istom brzinom kao i automobil do mene, što je potpuno novi osećaj – kaže Lakner.

Ovo je jedna od važnih povratnih informacija koje redovno prikuplja Kurt Bergmiler, rukovodilac prodaje u kompaniji Continental Reifen Austria GmbH.

– Pratimo stanje pneumatika i beležimo šta o njima kažu vozači i rukovodioci voznih parkova. Sa zadovoljstvom mogu da kažem kako naši pneumatici poseduju performanse i potencijal neophodne za korišćenje na e-vozilima. To znači da igraju značajnu ulogu u smanjenju nivoa buke i zagađenja, što doprinosi manjoj eksploataciji fosilnih goriva.

Conti Hybrid HS3

Pivara Stiegel je jedna od osam austrijskih kompanija iz sektora trgovine, logistike i proizvodnje s kojom je MAN 2018. pokrenuo opsežna testiranja na terenu potpuno električnih kamiona u redovnom logističkom režimu. Kompanije su deo konzorcijuma CNL, zasad jedinstvene panevropske inicijative 18 austrijskih preduzeća koja sarađuju pod okriljem univerziteta u Beču na nečemu što će biti ključno u godinama pred nama: održivoj logistici.

Continental pneumatici za električna gradska dostavna vozila

Razvoj pneumatika za električne dostavne kamione u gradskom i regionalnom režimu predstavlja tehnološki izazov.

– Ovaj novi pogonski sistem primorao nas je da tragamo za novim konceptima razvoja – kaže Hinerk Kajzer, rukovodilac razvoja pneumatika u kompaniji Continental.

Razvijanje pneumatika za električna vozila izuzetno je zahtevno s tehnološke strane, jer oni moraju da izdrže veći obrtni momen, stvaraju što manji otpor pri kotrljanju i ujedno budu u mogućnosti da nose baterije, koje su i dalje veoma teške, pojašnjava Kajzer.

Sve to pneumatici moraju postići uz nesmanjenu kilometražu i isti nivo bezbednosti. Takođe, važno je napomenuti i da dostavni kamioni često imaju mnogo zaustavljanja uz prelazak preko ivičnjaka.

– Pneumatici na električnim kamionima podvrgnuti su većem obrtnom momentu pri kretanju i ubrzavanju – dodaje Kajzer.

U obzir takođe treba uzeti i usporavanje vozila: elektromotor pri kočenju generiše energiju za punjenje baterije. Ovaj proces rekuperacije dodatno povećava radno opterećenje kojima su izloženi pneumatici na pogonskoj osovini. Naposletku, posebna pažnja posvećuje se buci pri kotrljanju u gradskim sredinama.

Vozila moraju biti posebno tiha, kako buka pneumatika ne bi poništila prednosti po pitanju komfora koje dolaze sa elektromotorima, veli Kajzer.

Conti Hybrid – specijalizovano rešenje za električne kamione u regionalnom transportu

Za potrebe terenskog ispitivanja u projektu konzorcijuma CNL, pneumatici Conti Hybrid HD3 i HS3 montirani su na kamion MAN eTGM.

– Za test smo izabrali HD3, zato što je to specijalizovani pneumatik za regionalni transport, s velikom kilometražom i robusnom šarom – objašnjava Kajzer.

Conti Hybrid HD3

– Conti Hybrid HS3 takođe je osmišljen za regionalni režim te pruža veliku kilometražu i dobre performanse na mokrom kolovozu tokom celog svog veka upotrebe. Sve u svemu, zahvaljujući ovim atributima možemo najviše da pomognemo električnim kamionima u uslovima gradskog saobraćaja.

Bliska saradnja s proizvođačima na razvoju pneumatika za e-vozila

Novi pogonski sistemi i koncepti vozila dovode do promene zahteva koji se postavljaju pred pneumatike i pokretač su potrebe za novim razvojnim konceptima. Zahvaljujući partnerstvima za razvoj, Continental već dugi niz godina prikuplja dragocena iskustva iz realnih uslova.

– Pomiriti sukobljene ciljeve – naročito kilometražu s jedne, kočenje i upravljivost s druge strane – izuzetno je tehnološki zahtevno – objašnjava Hinerk Kajzer.

Ovo nas stavlja pred nove izazove, ali nipošto nećemo praviti kompromise kada se radi o robusnosti i performansama kočenja.

Zbog velike potražnje opština i javnih prevoznika za voznim parkovima bezemisionih električnih vozila i brzog razvoja segmenta električne mobilnosti takođe postoji rastuća potreba za odgovarajućim pneumaticima.

Kompanija Continental je jedan od vodećih svetskih proizvođača pneumatika s više od 56.000 zaposlenih i 10,2 milijarde evra od prodaje u 2020. u ovoj oblasti poslovanja. Divizija za pneumatike ima 24 lokacije za proizvodnju i razvoj širom sveta. Continental u ponudi ima širok asortiman proizvoda za putnička vozila, komercijalna i specijalna vozila i dvotočkaše. Stalnim ulaganjem u istraživanje i razvoj kompanija daje ogroman doprinos bezbednoj, ekonomičnoj i ekološki efikasnoj mobilnosti. Portfolio Divizije za pneumatike obuhvata usluge za trgovinu pneumaticima, primene u voznim parkovima i digitalne sisteme za upravljanje pneumaticima.

(Naslovna foto: Stiegl)