Daimler i Volvo pokreću zajedničku proizvodnju vodoničnih gorivih ćelija

Daimler Truck i Volvo Group predstavili su strategiju razvoja pogona na vodonik, koju planiraju da sprovode putem zajedničke kompanije cellcentric. Kako je saopšteno, plan osnivača je da cellcentric postane najveći proizvođač sistema vodoničnih gorivih ćelija u Evropi.

Ova kompanija trebalo bi da otpočne masovnu proizvodnju 2025, a u te svrhe biće izgrađena mega-fabrika čija lokacija biti određena najkasnije sledeće godine. U međuvremenu, u pripremi je predserijska proizvodnja u Esslingenu u Nemačkoj. Iako je projekat zasad u fazi prototipa, Daimler i Volvo najavljuju značajno ubrzanje procesa, navodi se u saopštenju. 

Partnerstva, poput ovog između dva rivala na kamionskom tržištu, značajna su za planove dekarbonizacije drumskog transporta.

Ipak, zajednička kompanija cellcentric služiće samo za razvoj i proizvodnju vodoničnih ćelija – ona se neće baviti zajedničkim razvojem, niti proizvodnjom vozila. I Daimler i Volvo ističu kako su izvan razvoja i proizvodnje sistema na vodonik i dalje konkurenti na tržištu, te će kupci odlučivati koji kamion na kraju žele da kupe.

Evropska unija zalaže se za stroge standarde emisije štetnih gasova i podstakla je snažan uzlet električnih automobila, s nultom emisijom CO2. Sa druge strane, vodonične gorive ćelije su na glasu kao potencijalno održivi elektroenergetski sistem za dalja putovanja.

Za razliku od Traton-a (Volkswagen divizije komercijalnih vozila) koji razvoja isključivo pogon na baterije, Daimler i Volvo budućnost kamiona vide u paralelnoj upotrebi baterija i vodoničnih gorivih ćelija. Vozila sa baterijama bila bi korišćena za prevoz na kraće razdaljine i za manji teret, a ona na vodonik za dugolinijski transport, kao i kada se radi o većem opterećenju.

Martin Daum, predsednik upravnog odbora Daimler Truck AG i član upravnog odbora Daimler AG ističe da su električni kamioni sa gorivim ćelijama na vodonik ključni za omogućavanje CO2 neutralnog transporta u budućnosti, jer samo kamioni na električni pogon to neće omogućiti.

Kako prenose evropski portali, Evropska komisija najavila je da će na leto biti predstavljen predlog izmenjene direktive o alternativnim gorivima. Direktiva bi trebalo da uključuje i obavezujuće zaheteve za izgradnju infrastrukture za punjenje vozila vodonikom. Proizvođač automobila Stellantis najavio je da će do kraja godine u Evropi početi da isporučuje kombije srednje veličine, s pogonom na vodonične gorive ćelije. Stellantis je tada naveo da Nemačka ima 90 stanica za punjenje vodonikom, a Francuska 25.

Zajedničko ulaganje u sisteme gorivih ćelija

Daimler Truck AG i Volvo Group osnovali su 1. marta cellcentric. Više od 300 visokospecijalizovanih stručnjaka radi za cellcentric u interdisciplinarnim timovima na lokacijama u Nabernu, Štutgartu (Nemačka) i Burnabiju (Kanada). Dosada je izdato oko 700 pojedinačnih patenata, dodaje se u saopštenju.

Foto: media.daimler.com

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.