Daimler reže troškove – Ušteda 2 mlrd EUR u odeljenju kamiona

Nemački gigant Daimler razmatra mogućnost okončanja saradnje sa Renault-Nissan alijansom. To bi mogao da bude deo strategije štednje novog izvršnog direktora Ole Kalenijusa.

Nemački „Manager Magazin“ tvrdi da Daimler planira da sreže troškove za 6 milijardi evra brenda Mercedes-Benz do 2021, prenosi B92.

Takođe, planira da uštedi dodatne dve milijarde u odeljenju Daimler kamiona, a deo plana je i otpuštanje čak 10.000 radnika u celoj kompaniji.

Damimler je u februaru najavio uvođenje raznih mera štednje nakon što je operativni profit kompanije pao za čak 22% u poslednjem kvartalu 2018.

Ovaj pad je umnogome uslovljen trgovinskim ratovima, preokretom u industriji i rastom troškova zbog razvoja električnih vozila.

Osim toga, greške u elektronskom sistemu čak 30.000 vozila koji su proizvedeni u pogonu u Tuskalusi u SAD, koštaće Mercedes oko dve milijarde evra.

Nema detalja o tome kako Mercedes planira da okonča saradnju sa Renault-Nisanom, a pretpostavlja se da bi se to učinilo neobnavljanjem zajedničkih projekata.

Najznačaniji od njih je paralelni razvoj Mercedes-Benz X-klase i Nissan Navare, kao i Smart For Four i Renault Twingo modela.

Osim toga, Mercedes je sa Renaultom razvijao agregate za svoje modele, poput nove A-klase, Renaultovu fabriku u Francuskoj, kao i Infinitijevu (Nissanov premijum podbrend) u Meksiku.