Daimler, Volvo i Traton u zajedničkom poduhvatu vrednom 500 miliona evra

Tri vodeća evropska proizvođača kamiona – Daimler Trucks, AB Volvo i Traton, najavila su početkom nedelje da planiraju zajednički poduhvat za razvoj električne mreže za punjenje baterija za kamione i autobuse, za duge linije.

Zajednički cilj je, kako je saopšteno, inicirati i ubrzati izgradnju infrastrukture punjača, kako bi se povećalo poverenje kupaca i podržala evropska tranzicija ka klimatski održivom transportu.

Sporazum koji su tri kompanije potpisale postavlja temelje za buduće zajedničko preduzeće (joint venture, u podjednakom vlasništvu), koji će postati operativno 2022. godine. „Ljuti konkurenti“ na tržištu komercijalnih vozila uložiće 500 miliona evra u projekat koji podrazumeva najmanje 1.700 punjača visokih performansi, u blizini autoputeva, kao i u važnim logističkim čvorištima. Rok za to je 5 godina od uspostavljanja zajedničkog preduzeća.

U planu je da se broj punionica vremenom povećava, traženjem novih partnera, kao i javnim finansiranjem. Budući JV trebalo bi da posluje pod sopstvenim korporativnim identitetom, sa sedištem u Amsterdamu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, ovo novo preduzeće trebalo bi da bude pokretač realizacije Zelenog sporazuma za dostizanje CO2 neutralnog prevoza do 2050. godine.

– Veoma smo uzbuđeni što smo preduzeli ovaj pionirski korak u uspostavljanju mreže punjenja visokih performansi širom Evrope – navode Volvo, Daimler i Traton.

Volvo Group, Daimler Truck i Traton Group posedovaće jednak udeo u planiranom zajedničkom preduzeću, ali će i dalje biti konkurenti u svim ostalim oblastima. Stvaranje zajedničkog preduzeća podleže regulatornim i drugim odobrenjima, a potpisivanje sporazuma o JV može se očekivati do kraja 2021. godine.

Izvor/foto: media.daimler.com