Danska uvodi minimalnu platu za strane vozače kamiona

Danska vlada donela je odluku o novim propisima kojima su uvedene minimalne plate za strane vozače kamiona. Nova pravila će se odnositi samo na kabotažu koju obavljaju kamiondžije iz inostranstva.

Nakon što novi propisi stupe na snagu, strani prevoznici će morati i da se upišu u poseban registar. Zahvaljujući tome, danske službe će moći efikasnije da kontrolišu naknadu za vozače.

Odluka je doneta sredinom januara. Zasada, međutim, nema podataka o datumu implementacije novih propisa.

U slučaju da ne prijavi kabotažu, strani prevoznik će morati da plati 10.000 danskih kruna (približno 1.350 evra). Međutim, ako se tokom provere pokaže da vozač ne prima adekvatnu platu za kabotažu koja je obavljena na teritoriji Danske, kazna će biti mnogo veća, tj. najmanje 35.000 danskih kruna (približno 4.700 evra).

Veće kazne za vožnju tokom nedeljnog odmora 

Ovo nisu jedine promene za one koji se u Danskoj bave međunarodnim prevozom.

Početkom februara, danski parlament izglasao je desetostruko povećanje novčanih kazni za vozače i prevoznike zbog vožnje tokom predviđenog nedeljnog odmora. Vozači bi sada mogli da budu kažnjeni sa 10.000 danskih kuna (oko 1.350 evra), a prevoznici dvostruko više – sa 20.000 danskih kuna (oko 2.700 evra).

Nove kazne stupiće na snagu od 1. marta, prenosi danski portal lastbilmagasinet.dk.

Kako autor uredbe – ministar saobraćaja Beni Engelbreht (Bennie Engelbrecht) navodi, cilj povećanja sankcija je poboljšanje radnih uslova vozača i pomoć u borbi protiv nelojalne konkurencije u transportnoj industriji.

 

Podeli na društvenim mrežama: