Danskog prevoznika sumnjiče za 1.200 ilegalnih kabotaža – Kazna i do 5,5 mil EUR?

Danski prevoznik HP Therkelsen optužen je da je u periodu između avgusta i oktobra 2019. godine sproveo čak 1.200 ilegalnih kabotažnih putovanja.

Optužbe koje se odnose na prevoznika iz Padborga u vezi su sa okolnostima razotkrivenim u jesen 2019. godine, kada su dvojica nemačkih vozača i jedan nemački menadžer koji su radili za danskog prevoznika osuđeni na uslovne zatvorske kazne zbog falsifikovanja dokumenata i tovarnih listova. Uz to, HP Therkelsen je kažnjen sa oko 268.000 evra.

Novina je da prevoznik sada treba da se brani od optužbi da je izvršio više od hiljadu ilegalnih kabotažnih operacija krajem leta 2019, saznaje trans.info.

Za svaku od ilegalnih kabotaža prevoznik bi mogao biti kažnjen sa 35.000 danskih kruna, što znači da ukupna kazna može da dostigne i do 42 miliona danskih kruna (više od 5,5 mil EUR).

Prema poslednjim informacijama koje navode danski mediji, neizvesno je kada će slučaj biti na sudu, pošto se prevoznik protivi sudskoj reviziji slučaja sve dok ne stignu odgovori Evropske komisije na pritužbe na to kako su danske vlasti protumačile pravila kabotaže.

Danskim medijima su iz kompanije rekli da se ograđuju od svih navoda i da neće komentarisati situaciju sve dok je slučaj na čekanju. Istovremeno su odbili i da se oglase povodom oštrih kritika upućenih iz danskog sindikata 3F Transport u kojima je pohvaljeno što je prevara otkrivena, jer je od onih koje „uništavaju industriju“.