DB Schenker naručio čak 2.000 ePrikolica

DB Schenker  je naručio 2.000 ePrikolica, te je ovim povodom potpisan sporazum o saradnji sa kompanijama Trailer Dynamics i Krone Commercial Vehicle Group. U saopštenju za javnost, DB Schenker je naglasio da elektrificirane prikolice kompanije Trailer Dynamics imaju električni pogon koji omogućava podršku pogonu tegljača.

Osim toga, specijalno razvijena komponenta koristi patentirani sistem senzora za određivanje dinamike vožnje između tegljača i prikolice, a zatim ponovo podešava ePrikolicu tako da ona podržava tegljač. Električni pogon takođe omogućava da se energija povrati tokom kočenja.

Sistem upravljanja pogonom ePrikolice radi nezavisno, tako da nije potreban nikakav interfejs sa tegljačem. Osim toga, prikolice se mogu kombinovati i koristiti sa tegljačima svih proizvođača. ePrikolice podržavaju dizel, gas, električne i tegljače na vodonik.

Prikolice mogu biti opremljene baterijama od 300kVh, 450kVh ili 600kVh po potrebi. Ovo može povećati domet električnih tegljača do 500 km, u zavisnosti od slučaja upotrebe, a takođe značajno smanjiti potrošnju goriva konvencionalnih dizel tegljača. Tako se emisija CO2 može smanjiti za 20%-40%.

Nemački logistički provajder će sukcesivno lansirati ovih 2.000 ePrikolica širom svoje evropske mreže počevši od 2024.

Komentarišući najavu, Cirille Bonjean izvršni direktor, potpredsednik drumskog transporta za DB Schenker u Evropi, rekao je da ovaj sporazum označava dalji korak u elektrifikaciji drumskog saobraćaja.

– Za nas je od suštinskog značaja da tražimo nova održiva rešenja koja se mogu integrisati u naše svakodnevno poslovanje. Sa ePrikolicama kompanije Trailer Dynamics, dobili smo još jedan obećavajući model za budućnost – dodao je.

Volfgang Janda, izvršni potpredsednik i šef upravljanja mrežama i linijama u kompaniji DB Schenker, istakao je da upotreba ePrikolica omogućava rani ulazak u fazni prelazak na vozni park koji je potpuno bez CO2.

– Po našem mišljenju, električne prikolice ne predstavljaju prelaznu tehnologiju, već će umesto toga biti čvrsta komponenta našeg voznog parka na duži rok. Ovo označava još jedan korak u naporima da smanjimo svoj uticaj na životnu sredinu i dostignemo nultu emisiju CO2 do 2040.

Michael Nimtsch, generalni direktor u Trailer Dynamics,  je rekao da je vizija Trailer Dynamics-a da koristi ePrikolice kako bi se dao važan doprinos dekarbonizaciji privrede i održivoj i ekološki prihvatljivoj logistici za kamione na duge relacije.

– Sa našim partnerom DB Schenker, preduzimamo sledeći važan korak ka transformaciji ove vizije u stvarnost.

Na kraju, dr Stefan Binnevies, izvršni direktor Krone Holdinga, rekao je da su elektrifikacija, digitalizacija, automatizacija i dekarbonizacija strateški ciljevi koje će Krone postići svojim inovativnim proizvodima – a posebno ePrikolicom, prenosi trans.info.