Daimler Truck i Mercedes-Benz postaju odvojene kompanije

U jednoj od najvećih promena u automobilskoj industriji tokom poslednjih nekoliko godina, kompanija Daimler podeliće svoje operacije u dve kompanije – Mercedes-Benz za automobile i dostavna vozila i Daimler Truck za kamione i autobuse. 

Analitičari navode da je ovo donekle i logističan korak za najstarijeg proizvođača automobila – budući da je kompanija dugo radila „na dva koloseka“, proizvodeći sa jedne strane prestižne automobile, a sa druge komercijalna vozila. Nakon ovog trenutka – koji mnogi nazivaju istorijskim, nastaće dve odvojene kompanije sa posebnim proizvodnim programom, tržištima i kupcima, drugačijim tehnologijama i usmerenjima za budućnost.

Daimler Truck AG je najveći proizvođač kamiona i autobusa na svetu. Imaju više od 35 fabrika i sedam marki vozila: BharatBenz, Freightliner, Fuso, Mercedes-Benz, Setra, Thomas Built Buses i Western Star. U 2019. su proizveli 500.000 kamiona i autobusa.

Podela će se dogoditi u „odgovarajućem trenutku“, rečeno je iz Daimler-a.

– Daimler Truck će ubrzati svoj put prema nultim emisijama, kao najveći svetski proizvođač kamiona i autobusa i tehnološki lider – naveli su.

Dve oblasti poslovanja moći će „najefikasnije da posluju kao nezavisni entiteti, uz snažnu neto likvidnost i oslobođeni ograničenja konglomeratne strukture, naveo je Ola Källenius, predsednik uprave Daimler i Mercedes-Benz.

Deonice kompaije porasle su 7% nakon ovih informacija, preneo je portal seebiz.eu. 

Foto: Daimler AG Zentrale – Stuttgart; media.daimler.com