Drumski transport robe i dalje među prvih 5 delatnosti u Srbiji!

Najveći broj privrednih društava u Srbiji je registrovan za delatnost nespecijalizovane trgovine na veliko, računarsko programiranje, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, saopštila je Agencija za privredne registre.

Kada je reč o preduzetnicima, među njima preovlađuju delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila.

Lista najzastupljenijih delatnosti se ne menja godinama, već se menja samo redosled delatnosti na toj listi, podseća APR.

Ipak, u poslednje dve godine, a naročito od pojave virusa COVIC-19 i porasta broja privrednih subjekata koji su prešli na online prodaju svojih proizvoda, porastao je i broj subjekata koji su, kao pretežnu delatnost, registrovali trgovinu na malo posredstvom pošte ili preko interneta.

Od početka 2021. godine do 23. februara osnovano je 20 privrednih društava i 56 preduzetnika koji su registrovali pretežnu delatnost „trgovina na malo posredstvom pošte i putem interneta“. Za ovu delatnost se u 2020. godini registrovalo 48% više privrednih društava i 8% više preduzetnika u odnosu na 2019. godinu.

Za detaljnije podatke, pogledajte infografik Privredni subjekti koji su registrovani za trgovinu posredstvom pošte i preko interneta.

AKO STE POČETNIK, SIGURNO ĆE VAS ZANIMATI I OVE TEME: