Drumski transport tereta među TOP 5 delatnosti novih preduzetnika u Srbiji

Drumski transport tereta u 2022. ponovo je među najzastupljenijim delatnostima kod novih preduzetnika u našoj zemlji.

Drugu godinu zaredom procenat novih preduzetnika u Srbiji uvećao se u prvom polugodištu za više od 20% i njihov ukupan broj prvi put je premašio 300.000, istakli su učesnici panel diskusije “Fiskalni i finansijski aspekti poslovanja preduzetnika”, koju je 14. novembra organizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).  Zvanična statistika pokazuje da je u prvih šest meseci ove godine osnovano 20.247 preduzetnika (ugašeno 12.829) tako da u Srbiji sada posluje 305.317 preduzetnika, uz 135.533 privrednih društava.

Preduzetnici su bili najviše zainteresovani za otvaranje kafića i drugih ugostiteljskih objekata, pružanje konsultantskih usluga, računarsko programiranje, otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kao i za pokretanje biznisa u sektoru transporta, podseća NALED.

Proverili smo šta kaže APR, i evo konkretnih podataka za period januar-jun 2022: 

1. Delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (osnovano 1.212 preduzetnika; obrisano 838)
2. Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (osnovano 1.206 preduzetnika, obrisano 422)
3. Računarsko programiranje (osnovano 986 preduzetnika; obrisano 430)
4. Delatnost frizerskih i kozmetičkih salona (osnovano 746 preduzetnika, obrisano 535)
5. Drumski prevoz tereta (osnovano 687 preduzetnika, obrisano 360).

Sa druge strane, drumski prevoz tereta nije na TOP 5 listi novoosnovanih privrednih društava. Prema podacima Agencije za privredne registre, u periodu januar-jun 2022. slika izgleda ovako:

1. Nespecijalizovana trgovina na veliko (590 osnovanih; 215 obrisanih)
2. Računarsko programiranje (463 osnivanih; 45 obrisanih)
3. Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (355 osnovanih; 90 obrisanih)
4. Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada (328 osnovanih; 62 obrisanih)
5. Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (211 osnovanih; 56 obrisanih)

Za više detalja o broju novih privrednih subjekata u Srbiji, kao i broju obrisanih iz registra, pogledajte infografike Agencije za privredne registre. 

AKO STE POČETNIK U TRANSPORTNOJ INDUSTRIJI, SIGURNO ĆE VAS ZANIMATI I OVE TEME:

Mere podrške 

Iako kriza nije usporila pozitivan trend rasta broja novih preduzetnika, mere podrške su i dalje potrebne, istakao je NALED u saopštenju. Sa panel diskusije „Fiskalni i finansijski apsekti poslovanja preduzetnika“, upućeno je nekoliko inicijativa.

–  Predložili smo da se u sledećoj godini produži važenje odredbe u Uredbi o paušalnom oporezivanju, koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10% godišnje, izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, objedini uplatu poreza i doprinosa za preduzetnike sa četiri na jedan račun, kao i da se što pre usvoji predloženo rešenje za poreski tretman frilensera – rekao je direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović najavio je dodatne novine za preduzetnike u 2023. godini.

– Privredni subjekti više neće morati kod nas da prijavljuju sve promene statusa u toku godine, nego je to dovoljno da učine samo u APR–u koji će Poreskoj upravi dostaviti sve potrebne podatke. Ovo će smanjiti troškove, pomoći i poreskim službenicima i predzetnicima – rekao je Agatunović, navodi se u saopštenju NALED-a.