ELEKTRIČNA vozila: General Motors postao vlasnik 11% kompanije Nikola

Kompanija General Motors (GM) kupila je 11% udela u američkoj korporaciji Nikola koja se bavi proizvodnjom električnih kamiona.

U saopštenju GM-a se precizira da je vrednost transakcije oko 2 milijarde dolara, te da će udružiti snage s kompanijom Nikola na polju proizvodnje pick-up kamioneta.

Deonice kompanije Nikola su nakon objave ove vesti skočile za više od 30% – na 46,30 dolara, na trgovanju pre zvaničnog početka rada berze.

Dve kompanije će zajedno raditi na vozilu Nikola Badger, čija proizvodnja, kako se predviđa, treba da počne do kraja 2022. Ovaj kamion će biti konkurencija vozilu Cybertruck kompanije Tesla, kao i električnim kamionima koje planiraju startap Rivian, zatim Ford Motor Co (FN) i sam GM.

U okviru transakcije, GM će dobiti deonice Nikole iz nove emisije u vrednosti dve milijarde dolara i pravo na jedno mesto u Upravnom odboru ovog proizvođača električnih kamiona.

Dve kompanije očekuju da će u narednih deset godina s ovim udruživanjem uštedeti 4 milijarde dolara troškova za baterije i pogonski mehanizam, kao i više od milijardu dolara troškova za inženjering, testiranje i dobijanje dozvola.

Izvor: seebiz.eu 

Foto: (Nikola Badger) nikolamotor.com

Podeli na društvenim mrežama: