Energetska kriza „ukida“ odredbe Paketa za mobilnost – Prevoznici ponovo protiv vraćanja kamiona

Nakon što je objavljeno da pravilo o povratku u centralu nakon osam nedelja ne važi za prikolice, prevoznici ponovo traže da se ukine i obaveza vraćanja kamiona.

Maciej Vronski, predsednik Udruženja za transport i logistiku Poljska (TLP), zatražio je od Evropske komisije da se suspenduje pravilo o vraćanju kamiona, koje je deo Paketa mobilnosti. TLP takođe želi da Komisija suspenduje pravilo o periodu „hlađenja“ od 4 dana, prenosi trans.info.

U tekstu na veb stranici TLP-a pod naslovom „Evropa štedi energiju. Šta je sa otpadom koji nastaje iz Paketa mobilnosti?“, Vronski je objasnio da je TLP bio među onima koji su lobirali za promenu u tumačenju Paketa mobilnosti u vezi sa prikolicama.

Podsećanja radi, ranije je bilo objavljeno pojašnjenje da se pravilo o vraćanju kamiona primenjuje i na prikolice, ali se to tumačenje sada promenilo. 

Uprkos tome što je izrazio zadovoljstvo ovakvom odlukom, Vronski je dodao da promena „ne rešava problem rasipanja goriva“. Po mišljenju predsednika TLP-a: „to je posebno važno danas, kada je rat u Ukrajini izazvao drastičan rast cena energenata za prevoznike, kao i smanjenje dostupnosti energenata“

Udruženje poziva na hitnu suspenziju regulacije vraćanja kamiona i pravila „hlađenja od 4 dana“ nakon kabotaže.

TLP tvrdi da ove odredbe prouzrokuju mnogo praznih vožnji, a time praktično i rasipanje goriva. Taj argument su, inače, i TLP i druga transportna udruženja iz centrale Evrope iznosila i ranije. Usled visokih cena goriva i energetske krize zbog rata u Ukrajini, sada su odlučili da još jednom pokrenu ovo pitanje.

To je argument koji su TLP i druga transportna udruženja iz centralne Evrope ranije iznosili. Međutim, usred visokih cena goriva i pritiska na energiju izazvanu ratom u Ukrajini, organizacija je odlučila da još jednom pokrene tu tačku, prenosi tran.info.