EU će razmotriti PAKET za MOBILNOST – Zbog novih propisa raste zagađenje

Evropska unija najavila je da će ući u diskusije sa državama članicama, parlamentom EU i „svim zainteresovanim stranama“ nakon što su studije pokazale da će najnoviji Paket za mobilnost u drumskom saobraćaju verovatno povećati emisiju CO2.

Još u julu prošle godine, Evropska komisija je „izrazila žaljenje“ zbog najnovijeg niza promena, odnosno obaveznog vraćanja vozila u državu članicu osnivanja svakih osam nedelja. Navedeno je da novi zahtevi „verovatno nisu u skladu sa ambicijama Evropskog zelenog sporazuma i ciljem da se do 2050. postigne klimatski neutralna EU”.

Rezultati studije uticaja promena na životnu sredinu sada su “zacementirali” ovo mišljenje Evropske komisije, piše trans.info.

Analize propisa o obaveznom povratku vozila pokazuju da bi takva odredba mogla da donese do 2,9 miliona tona dodatnih emisija CO2 u 2023. godini (povećanje emisija međunarodnog teretnog saobraćaja za 4,6%). Tokom tri scenarija koja su proučavana, porast emisije CO2 kreće se od 0,8% do 4,6%.

Isto se odnosilo na studiju o kabotaži. Putem analize koja se fokusirala na  kabotažne kvote, procenjeno je da bi široka primena odredbi o kabotaži mogla da dovede do emisije dodatnih 397.000 tona CO2 i do potencijalnih negativnih dugoročnih efekata na železnički i intermodalni transport.

– Namera Komisije je da otvori diskusiju sa državama članicama, Evropskim parlamentom i svim zainteresovanim stranama o mogućim načinima daljeg kretanja, na osnovu podataka i nalaza dve studije. Komisija teži otvorenom dijalogu za procenu potencijalnih sledećih koraka u svetlu potrebe za postizanjem ciljeva zelenog sporazuma, pravilnog funkcionisanja jedinstvenog tržišta i potrebe da se osiguraju visoki socijalni standardi i dobrobit vozača – piše trans.info.