Novo pravilo u EU: Moguće iznajmljivanje teretnih vozila iz druge države-članice

Pregovarači Parlamenta i Saveta Evropske unije složili su se da ublaže postojeća ograničenja za iznajmljivanje kombija ili kamiona (bez angažovanja vozača), iz druge zemlje članice EU. Na taj način, transportnim operaterima, kao kompanijama za iznajmljivanje i lizing, biće omogućeno da zadovolje kratkoročne, sezonske ili privremene vrhunce potražnje ili da zamene neispravna ili oštećena vozila.

Osim toga, sporazum koji su postigli Parlament i Savet doprineće klimatskim ciljevima EU, pošto su iznajmljena vozila obično novija, bezbednija i imaju bolju ekološku kategoriju, od proseka sopstvenog voznog parka, ističe se u saopštenju Saveta Evrope. 

Države članice su dozovolile korišćenje iznajmljenih kombija ili kamiona bez vozača, ali su se protivile potpunom otvaranju tržišta zbog mogućih fiskalnih distorzija.

Transportne kompanije imaju mogućnost da koriste iznajmljena vozila najmanje dva meseca godišnje, uz obaveznu prijavu upotrebe nacionalnim vlastima, kako bi se osiguralo da iznajmljeno vozilo ne čini više od četvrtine ukupnog voznog parka teretnih vozila koje koristi kompanija (postojeća pravila omogućavaju pristup iznajmljenim vozilima samo kada su registrovana u državi članici u kojoj kompanija ima sedište).

Države članice takođe mogu da zahtevaju da vozila budu registrovana po njihovim pravilima nakon 30 dana korišćenja, navodi se u saopštenju.

Okvirni sporazum postignut je krajem oktobra, a prošle sedmice odobrio ga je Komitet za transport EU Parlamenta. Do konačnog usvajanja, ostalo je još nekoliko koraka, koji se očekuju u narednom periodu.

– Ovaj sporazum omogućava kompanijama da lakše angažuju dodatne kamione, umesto da ih kupuju, kako bi zadovoljile sezonske potrebe. To im daje više mogućnosti, slobodu u poslovanju i šansu da alociraju resurse na najbolji mogući način, što takođe vodi ka ekološkoj dobiti i bezbednosti na putevima – ističe se u saopštenju.