Evropi preti nestašica AdBlue tečnosti – Fabrike obustavljaju proizvodnju zbog visokih cena gasa

Evropa strahuje da je na pomolu nestašica AdBlue dodatka, pošto su vodeći evropski proizvođači, zbog velike cene gasa, smanjili proizvodnju ovog aditiva.

Primera radi, najveća evropska fabrika AdBlue tečnosti, slovački Duslo, tokom prethodne nedelje objavila je obustavu proizvodnje zbog visokih cena gasa. Nemački proizvođač SKW Piesteritz takođe je smanjio proizvodnju, a ista je situacija i u italijanskoj fabrici Yara.

Zbog toga je očekivano značajno povećanje cena ovog aditiva, bez kog mnoga putnička i teretna vozila ne mogu da voze, piše trans.info.

Prema saznanju ovog portala, Vlada Slovačke je po obustavi proizvodnje u fabrici Duslo, odmah naručila 500 hiljada litara AdBlue dodatka. Takođe, nadležni su postigli dogovor sa proizvođačima i distributerima da se aditiv prodaje samo slovačkim prevoznicima.

Kako prenosi Krstarica, i nemački autoprevoznici su alarmirani zbog pretećeg nedostatka AdBlue dodatka.

Taj dodatak je, kako ističu iz jednog nemačkog udruženja prevoznika, potreban za 90% teretnjaka.

AdBlue tečnost smanjuje nivo azotnih oksida u izduvnim gasovima. Sva vozila koja ga koriste opremljena su elektronskim sistemom koji sprečava njihovu vožnju bez dodatka, jer na taj način ne mogu da prekrše standard o emisiji, navodi Radio Prague International.

Češki prevoznici upozoravaju da su praktično svi kamioni, autobusi i građevinske mašine u opasnosti da se zaustave, ako se prekine isporuka ovog aditiva.