Evropska komisija pohvalila reforme u oblasti saobraćaja

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku za 2016. za Srbiju najbolje ocenila usklađivanje propisa u oblasti saobraćaja – drumskom, aviosaobraćaju, železničkom i vodnom.

EK je posebno pohvalila i reforme u oblasti železnica. Srbija je pohvaljena zbog otvaranja železničkog tržišta, usklađivanja zakonodavsta u svim oblastima saobraćaja, kao i zbog ostvarenog napretka na polju istraživanja nesreća.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što je EK u svom izveštaju dala jednu od najboljih ocena za poglavlje 14 koje se odnosi na saobraćajnu politiku, i poručila da će Vlada Srbije nastaviti da usklađuje zakonodavstvo sa evropskim propisima.

Cilj je, naglasila je, da se povećao nivo bezbednosti u svim vidovima transporta, i da se omogući bolji život za građane Srbije.

–  Najbolje ocene EK u godišnjem izveštaju za poglavlje 14, dokaz su da Srbija ide ka svom glavnom cilju – uvođenju i primeni evropskih standarda i članstvu u Evropskoj uniji –  rekla je potpredsednica Mihajlović.

Veoma dobru ocenu Srbija je dobila zbog reforme železničkih preduzeća, uz konstataciju da su „Železnice Srbije“ postale holding od četiri preduzeća. Direkcija za železnice je, kako piše, nazavisna i pojačano obrađuje pristigle pritužbe i dostavlja odluke. U izveštaju je navedeno i da je u 2016. godini prvi put srpska železnica otvorena i za međunarodne operatere.

Kada je reč o drumskom prevozu, Evropska komisija konstatuje da je zakonski okvir u dobroj meri prilagođen evropskom. U primeni je usklađena regulativa za transport opasne robe, usklađeni su zakoni za drumski transport i prevoz putnika, što sve omogućava pristup tržištu nacionalnim i međunarodnim akterima. EK smatra da je dalje prilagođavanje potrebno u oblasti izdavanja licenci za transport.

recni_transport_301016Srbija je, kada je reč o vodnom transportu dostigla veoma visok nivo usklađenosti regulative sa evropskim zakonima. Primera radi, informacioni sistem na rekama je operativan, usklađen i sa sistemom u EU zemljama. U aviosaobraćaju je zabeležen napredak u primeni prve tranzicione faze multilateralnog sporazuma o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru (ECAA).

Usvojeno je i odgovarajuće zakonodavstvo koje će unaprediti istraživanje nesreća, a saradnja sa Evropskom agencijom za bezbednost vazdušnog saobraćaja obezbeđuje sve aspekte vezano za sigurnost putnika i očuvanje životne sredine. EK je pohvalila napore i za rad na pregovoračkom poglavlju 21 koje se odnosi na transevropske mreže, pre svega zbog preduzetih mera propisanih Berlinskoim procesom.

U izveštaju je ukazano da bi u narednom periodu trebalo da radimo na uvođenju takozvanih inteligentnih sistema transporta koji ima za cilj dodatno unapređenje bezbednosti saobraćaja, kao i da se nastavi sa reformama u železnici.