Evropska komisija usvojila investicioni plan za Zapadni Balkan vredan 9 milijardi evra

Evropska komisija usvojila je 6. oktobra godišnje izveštaje za Zapadni Balkan i Tursku sa preporukama u skladu sa novom metodologijom proširenja, kao i sveobuhvatan Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan vredan devet milijardi evra, sa ciljem da pospeši dugoročan privredni oporavak regiona, zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne ekonomsku regionalnu saradnju, ubrza privredni rast i podrži reforme koje su potrebne za napredovanje na putu ka EU.

Od devet milijardi evra bespovratnih sredstva koja će evropskim Ekonomsko-inveticionim planom biti izdvojeno za Zapadni Balkan, šest milijardi je planirano za ključne infrastrukturne projekte u oblasti transporta, energetike, digitalnog povezivanja, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja.

Od preostale tri milijarde – oko 1,5 je namenjeno privatnom sektoru, a približno toliko i za reforme institucija i usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom u ključnim oblastima, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Projekti su podeljeni na „ključne inicijative“ koje se odnose na transportno povezivanje istoka sa zapadom, severa sa jugom, povezivanje obalskog regiona, prelazak sa uglja na održive izvore energije, otpad i upravljanje otpadnim vodama, digitalnu infrastrukturu i konkurentnost privatnog sektora.

Kada je Srbija u pitanju, ključni transportni projekat je autoput Niš-Priština, gde EU izdvaja polovinu neophodnih sredstava za obe strane. Predviđene su i investicije u železničke pruge Beograd-Podgorica i Beograd-Priština.

Put ka boljoj integraciji transportnih tržišta

Plan koji je predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji otvara put ka boljoj integraciji transportnih tržišta Zapadnog Balkana u EU, što će obezbediti nove poslovne mogućnosti i podstaći ekonomski razvoj, saopšteno je danas iz Transportne zajednice.

– Ovaj plan pomoćiće u modernizaciji ekonomije regiona i smanjenju jaza u razvoju. To je presudno ukoliko želimo da stanovnici Zapadnog Balkana osete benefite evropskih integracija. Predviđena ulaganja Evropske unije u projekte transporta i povezivanja doprineće daljoj integraciji u regionu, kao i poboljšanju veza sa Evropskom unijom – smatra Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice (TCT).

Oliver Varhelji i Matej Zakonjšek, foto: European Commission

Plan, koji je u velikoj meri u skladu sa ciljevima TCT, usredsređen je na ulaganja u osnovnu transevropsku transportnu mrežu, brze i efikasnije saobraćajne veze, reforme u sektoru povezivanja, usklađivanje i pojednostavljenje procedura prelaska granice.

Kako bi se olakšao ovaj proces, TCT radi na usvajanju i primeni regionalnih akcionih planova za drumski i železnički transport, bezbednost na putevima itd. U svom radu, razvijajući zajedničko regionalno tržište, sarađujemo sa drugim regionalnim organizacijama kako bismo nastavili inicijativu uvođenja „zelenih traka“, razvili alate poput aplikacije Galileo, smanjili vreme čekanja na granicama itd, navodi se u saopštenju Transportne zajednice.

– Drago nam je da vidimo tako jasnu podršku Evropske komisije transportnim projektima u regionu. Pandemija COVID-19 teško je uticala na transport, ali novi izazovi i mogućnosti su pred nama. Ulaganja Evropske unije u prioritetne oblasti i projekti koji bi trebalo da doprinesu daljoj integraciji u regionu, kao i poboljšanju veza sa EU, biće presudni za intenzivniji rast i razvoj privatnog sektora i njegovu konkurentnosti – zaključio je Zakonjšek.

Podeli na društvenim mrežama: