(FOTO) Hyundai HDC-6 Neptune – kamion na vodonik koji liči na Robokapa

Na sajmu komercijalnih vozila North American Commercial Vehicle Show u Atlanti Hyundai je predstavio električni kamion s gorivim ćelijama Hyundai HDC-6 Neptune Concept. Ime Neptun (mitološki bog mora) izabrano je simbolično, budući da su mora najveći potencijalni izvor vodika na Zemlji.

HDC-6 Neptune ima smeo dizajn, inspirisan vozilima iz tridesetih godina prošlog veka. Osim jedinstvene konstrukcije HDC-6 Neptuna, sistema gorivih ćelija i napredne tehnologije u kabini, njegov moderan dizajn inspirisan je modernim železnicama u Art Deco stilu. Tako HDC-6 Neptune prikazuje nove načine kombinacije oblika i funkcija, s ciljem stvaranja novih rešenja u industriji komercijalnih vozila.

Istovremeno, Hyundai Translead (HT), predstavio je konceptno rešenje rashladne prikolice HT Nitro ThermoTech.

Svetski mediji se bave stilom ovog kamiona, jer je to sve što je Hyundai zapravo otkrio o tom konceptu. Nije bilo reči o dometu, snazi, smeštanju pogona ili bilo čemu drugom važnom.

Inače, Hyundai je ozbiljno posvećen komercijalnim vozilima sa vodonikom. Plan kompanije je da zajedno sa H2 Energy u Švajcarskoj  proda 1.600 komercijalnih vozila na gorive ćelije u periodu do 2023. godine.

Foto: Hyundai

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.