(FOTO) Jovan Brkić iz „Milšpeda“ pobednik nacionalnog „Volvo“ takmičenja u ekonomičnoj vožnji

Prosečnom potrošnjom od samo 23,3 litra na 100 km, vozač beogradske kompanije „Milšped“, 32-godišnji Jovan Brkić, osvojio prvo mesto u ovogodišnjem ciklusu „Volvo“ takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Pobednik nacionalnog takmičenja će učestvovati na regionalnom finalnom nadmetanju, koje se 17. i 18. avgusta održava na čuvenoj stazi Formule 1 – Hungaroring, u blizini Budimpešte, glavnog grada Mađarske.

Kao i prethodna tri puta, i ove godine Volvo je nacionalno finale takmičenja u ekonomičnoj vožnji organizovao na prigodan način – 18. juna, u sedištu kompanije, u Novim Banovcima. Dvanaestoricu finalista je bodrilo više stotina uglednih gostiju – predstavnika transportnih kompanija, bivših i sadašnjih vlasnika „volvo“ kamiona, profesionalnih vozača, poslovnih partnera i zaljubljenika u „volvo“ vozila.

Pred finalistima je bio završni izazov: kružnu deonicu na autoputu Beograd-Novi Sad, dužine oko 18 km, trebalo je prevaliti za maksimalno 20 minuta, uz što nižu potrošnju goriva. Svi takmičari su upravljali identičnim vozilima – Volvo FH tegljačima iz familije FH sa Euro VI motorima od 500 KS,  s maksimalnim obrtnim momentom od 2.500 Nmi kabinom Globetrotter XL sa bogatom dodatnom opremom.

volvo_230616
Nemanja Erić, Jovan Brkić i Miško Đoković

Prvi put ove godine takmičarska vozila su bila opremljena jedinstvenim automatizovanim menjačem sa dvostrukim kvačilom – revolucionarnim tehničkim rešenjem koje je „Volvo“ 2014-te, prvi među svim svetskim proizvođačima, ponudio kao opcionu opremu.

Takmičarski tegljači su vukli opterećene poluprikolice renomiranih nemačkih proizvođača „Krone“ i „Schmitz Cargobull“, čime su maksimalno oponašani uobičajeni radni zadaci profesionalnih vozača, dok je gorivo proverenog kvaliteta obezbediojoš jedan partner u ovogodišnjem ciklusu – kompanija „Miletić Komerc“.

Za raziliku od polufinala, održanih u Novom Sadu (23. aprila), Čačku (14. maja), Nišu (20. maja) i Novim Banovcima (28. maja), na nacionalnom finalu organizovano je i mini superfinale u kojem su se nadmetala samo dvojica najboljih – Nemanja Erić iz kompanije „Swisslion Takovo“ iz Gornjeg Milanovca i pobednik Jovan Brkić.

Odlučile su finese, a sreća se osmehnula vozaču iz kompanije „Milšped“, koja od nedavno u velikoj floti ima i „volvo“ kamione.

– Karijeru profesionalnog vozača sam započeo pre šest godina u kompaniji „Knjaz Miloš“ – u kamionu Volvo FH iz 2011. godine, kojim upravljam i danas –   kaže Jovan Brkić.

Prigodne nagrade su dobili i drugoplasirani Nemanja Erić i trećeplasirani Miško Đoković, iz kompanje „Grade Trans“ iz Čačka.  Podsećamo, Đoković je u prošlom ciklsu istoimenog takmičenja, 2014. godine, stigao do svetskog finala na kojem se plasirao među deset najboljih na planeti!. Kompanije u kojima voze Erić i Đoković su takođe dobile „volvo“ vaučere – u vrednosti od 60.000 i 35.000 dinara.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.