(FOTO) Nikola Motor stiže u Evropu

Zbog velike potražnje, američka firma Nikola Motor objavila je evropsku verziju kamiona s pogonom na vodonik – Nikola Tre. Tegljač Nikola Tre ponudiće motore snage od 500 do 1.000 KS i 1.500 kilometara dosega s jednim punjenjem rezervoara. Pogonski sistem koristi gorive ćelije koje reakcijom vodonik i kiseonika proizvode električnu energiju dok je jedini nusproizvod vodena para.

Prve testne vožnje planirane su u Norveškoj u 2020. godini, a započela je i izgradnja vodoničnih stanica. Početak serijske proizvodnje najavljen je za 2023. Cela Evropa bi trebalo da ima mrežu vodoničnih stanica na kojima će se i proizvoditi vodonik. Do 2030. se očekuje proizvodnja vodonika od 2.000 do 5.000 kilograma dnevno.

Prvi prototip koji će zadovoljavati evropske propise u pogledu dimenzija i sigurnosne opreme prikazaće se iduće godine na događaju Nikola Wolrd u Feniksu, SAD. Nisu još poznati detalji kabine, ali vozače očekuje 21-inčni displej osetljiv na dodir, a kamion bi trebao imati peti nivo autonomne vožnje.

Amerikanci već traže odgovarajuću lokaciju za izgradnju fabrike u Evropi, a Nikola je kroz plaćene rezervacije u Americi već prikupio 11 milijardi dolara.

Foto: nikolamotor.com