FRANCUSKA uvela oštrije kazne za korišćenje TELEFONA za volanom

Vozači u Francuskoj koji koriste mobilne telefone tokom vožnje sada rizikuju da izgube dozvolu na period i do 6 meseci, budući da je na snagu stupio novi propis kojim se uređuje kaznena politika.

Nova pravila odnose se na one koji sa telefonom budu “uhvaćeni” u saobraćajnim prekršajima kao što su držanje propisanog odstojanja, preticanje na punoj liniji ili nepropisno preticanje, prekoračenje dozvoljene brzine, propuštanje pešaka na prelazima ili u kršenju osnovnih saobraćajnih pravila (vožnja desnom stranom, korišćenje pokazivača pravca itd). Njima sleduje oduzimanje dozvole na 6 meseci, kazna od 135 evra i 3 kaznena poena.

U najtežim slučajevima, koji uz pomenute prekršaje i korišćenje mobilnog, budu uključivali i korišćenje alkohola ili droge, vozači će bez dozvole ostati i do godinu dana.

Ove odredbe Dekreta 2020-605 od 18. maja stupile su snagu u petak, 22. maja.

Novi propisi uvedeni su kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja. Prema podacima Francuske agencije za bezbednost saobraćaja, vozači koji koriste mobilni tokom vožnje odgovorni su za oko 10% nesreća sa povredama. Korišćenje telefona u vožnji povećava verovatnoću nesreće za 3 puta, piše trans.info.