Francuska zatvorila granice ka UK zbog novog soja virusa – Zatvoreni Eurotunnel i Luka Dover

Francuska je privremeno zatvorila svoje granice zbog novog soja korona virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji. Eurotunnel i luka Dover su zatvoreni, preneo je portal trans.info.

Zatvaranje granice trajaće 48 sati i ima za cilj da nadležnima obezbedi vreme da odluče koje mere treba preduzeti u cilju rešavanja pretnji koje predstavlja novi soj. Druge zemlje u Evropi takođe su uvele zabrane putovanja iz i za Veliku Britaniju, ali nisu blokirale drumski teretni saobraćaj.

Ministarstvo saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva pozvalo je prevoznike da izbegavaju Kent zbog zagušenja koje je rezultat zatvaranja Francuske. Prema izjavi Saveta okruga Kent, lokacija Manston, nekadašnji aerodrom, pretvoren je u parking za kamiona kako bi se rešila zagušenja.

BBC izveštava da se teret bez pratnje, poput kontejnera ili priključnih vozila, i dalje može prevoziti iz Velike Britanije u Francusku, ali da je ulazak kombija i kamiona zabranjen. Prevoznicima se savetuje da pronađu druge pravce ka EU. 

U međuvremenu, premijer Boris Johnson predsedavaće danas hitnim sastankom vlade kako bi se pronašlo rešenje za probleme koje predstavlja zatvaranje granica i novi soj korona virusa.

Izvor: Kancelarija Ivanović/trans.info