Francuski prevoznici traže privremeno UKIDANJE kabotaže

Francuska udruženja prevoznika traže od svojih i evropskih vlasti zabranu kabotaže na šest meseci, kako bi se pomoglo domaćim prevoznicima, prenosi trans.info.

Najpre je, pre oko mesec dana, udruženje OTRE poslalo pismo državnom sekretaru za saobraćaj u kojem su zatražili podršku za francuske male i srednje prevozničke kompanije, koje se bore sa pandemijom korona virusa. Udruženje OTRE apelovalo da sekretar Jean-Baptiste Djebbari zatraži od vlasti Evropske unije da zabrane kabotažu u sledećih 6 meseci. Ovu inicijativu OTRE podržali su potom i FO Transport et Logistique i CFDT.

Dok su neke nemačke prevozničke organizacije uvidele da bi obustava kabotaže narušila slobodno tržište EU, Francuzi sve više insistiraju na reakciji vlasti u ovom slučaju. U nedostatku reakcije Ministarstva saobraćaja, pre nekoliko dana poslali su još jedno pismo poslanicima, senatorima i predsednicima regionalnih saveta. 

Naš zahtev je opravdan, jer vlada mora zaštiti domaća preduzeća i sopstvenu ekonomiju, tvrdi OTRE. U svom zahtevu, udruženje je navelo i da bi obustava kabotaže omogućila održavanje cene prevoza na višem nivou, u uslovima „dampinga cena“ jeftinijih kompanija koje „pljačkaju tržišta na kojima francuski prevoznici pogođeni korona-krizom gube svoj udeo“.

Ako Brisel i Pariz ne učine ništa po tom pitanju, možete očekivati ljutu reakciju, upozorava OTRE.

U dopisu koji su poslali državnom sekretaru, OTRE se poziva na odredbu Evropske uredbe br. 93-3118 iz 1993. koja reguliše pristup tržištu drumskog saobraćaja. U slučaju ozbiljnih poremećaja na unutrašnjem tržištu, državama članicama daje mogućnost da zatraže primenu zaštitne klauzule koja im omogućava da preduzmu restriktivne i zaštitne mere u vezi sa kabotažom, piše trans.info.

Iako nije verovatno da bi kabotaža mogla da bude ukinuta u bliskoj budućnosti, budući da će tako nešto teško biti usvojeno u Evropskom parlamentu, nije isključeno da bi mogle biti uvedene nove lokalne mere koje bi je praktično onemogućile.

 

Podeli na društvenim mrežama: