FUTURICUM je električni kamion sa najvećom baterijom u Evropi!

Švajcarska kompanija Designwerk, čija je delatnost konverzija klasičnih kamiona na električni pogon, isporučila je tokom februara švajcarskoj filijali DPD električni kamion čija baterija kapaciteta 680 kWh omogućuje domet od 760 kilometara.

Reč je o vozilu Futuricum Logistics 18E – solo kamionu najveće dopuštene mase 19 tona, namenjenom distribuciji. To vozilo bazira se na Volvo FH modelu, a pokreće ga elektromotor snage 500 kW (680 KS).

U Futuricum vozilo ugrađene su litijum-ion baterije ukupnog kapaciteta 680 kWh. Masa baterija je nešto ispod 5 tona, a punjenje traje oko 5 sati. Kamion će, kako je ranije najavila kompanija DPD, godišnje prelaziti oko 80.000 kilometara.

Kako je najavljeno, sa kapacitetom 680 kWh, baterija Futuricum Logistucs 18E vozila je najveća baterija za kamione u Evropi i prva koja se komercijalno koristi u ovom obliku u svetu! Većina postojećih električnih kamiona, naime, ima kapacitet od 250 do 300 kWh.

– Domet od 760 kilometara čini ovo vozilo veoma konkurentnim, čak i u poređenju sa vozilima na vodonik koja mogu prelaziti velike udaljenosti – rekao je ranije Adrian Melliger, generalni direktor Designverk Products AG.

Izvor/foto: facebook.com/DPDSchweiz