Glavobolje zbog BIREG sistema – Srpski prevoznici plaćali i po 2.500 evra kazne!

Početkom godine Mađarska je uvela nova dodatna pravila za međunarodne prevoze. Sistem registracije dozvola BIREG zadavao je preduzećima dosta glavobolja, što zbog nedostatka informacija, što zbog činjenice da su se neke stvari menjale u hodu.

Kako su se srpski prevoznici snašli sa novim propisima u Mađarskoj, pitali smo Poslovno udruženje Međunarodni transport.

– Nažalost, ne baš najbolje. Ali problem nije bio u prevoznicima već u nedostatku informacija o sistemu i svim problemima i nedoumicama koje se javljaju u praksi. Bilo je i dalje ima dosta upita – navodi za PlutonLogistics Aleksandar Spasić, sekretar Pumedtrans-a.

Najčešće pitanje, koje i dalje drži primat, bilo je “Da li se u sistem BIREG prijavljuju prevozi koji ne podležu dozvolama”.

Odgovor na ovo je ne, u sistem se prijavljuju samo prevozi za koje je potrebna neka bilateralna ili multilateralna dozvola na teritoriji Mađarske, podseća naš sagovornik.

Na pitanje da li je dosada bilo nekih kažnjavanja srpskih prevoznika zbog neispunjavanja obaveza u ovoj oblasti, u Pumedtransu odgovaraju potvrdno.

– Nažalost, jeste. Kada se sazna da je neko platio 2.500 evra za grešku u prijavi ili zbog izostanka prijave, i pored toga što poseduje validnu dozvolu, zaista je teško objasniti da prekršaj de facto postoji, a da je prevoz bio potpuno praćen urednim dozvolama.

Korisno je podsetiti se i da je nadležno mađarsko ministarstvo kreiralo zvaničan sajt bireg.gov.hu, gde se na engleskom i mađarskom jeziku mogu videti detalji o BIREG sistemu.

Ovde je objašnjeno i ko se i kada prijavljuje u sistem, a jedan odeljak posvećen je i najčešćim pitanjima.

BIREG prijave su, podsetimo, dostupne na mađarskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku. Da biste koristili sistem, potreban vam je pregledač koji radi na računaru i/ili mobilnom uređaju (pametni telefon, tablet) sa internet vezom. Podržani pregledači su Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari.