Godina šverca nafte, novca i zlata – Carina u 2018. napunila polovinu državnog budžeta

Zahvaljujući Carini do 26. decembra 2018. republički budžet je uvećan za 572 milijarde dinara (4,8 milijardi evra), kaže u razgovoru za „Politiku” Miloš Tomić, direktor Uprave carina. On dodaje da je time realizovano 100 odsto sume predviđene Zakonom o budžetu i naplaćeno 479 miliona evra više nego 2017.

„Efikasnom naplatom carinska služba je i ove godine obezbedila čak 49 odsto sredstava kojim raspolaže državni budžet”, navodi Tomić.

Sagovornik naglašava da već petu godinu zaredom Uprava carina Srbije završava još jedan poslovni ciklus dobrim rezultatima. On dodaje da su i dva zakona usvojena pred kraj godine: novi Carinski zakon i Zakon o carinskoj službi na koji se čekalo 10 godina.

Direktor Uprave carina najavljuje i da je plan u 2019. godini da nastave jačim tempom.

„Krenuli smo krupnim koracima ka realizaciji vladine strategije da se kompletno carinsko poslovanje u narednih pet godina automatizuje. Time ćemo uticati na poboljšanje poslovne klime, pa samim tim i na rast bruto nacionalnog dohotka i životnog standarda građana Srbije”, zaključuje Miloš Tomić.

Šverc nafte je iz godine u godinu poprimio sofisticirani oblik finansijskog kriminala i upravo je zaplena goriva obeležila 2018. u radu carinske službe. Tokom godine, oduzeto je čak 250 tona nafte, što je osam puta više nego 2017, podaci su Uprave carina dostavljeni „Politici“.

Kada je reč o prljavom poslu pretakanja i šverca goriva krijumčari to najčešće obavljaju brodovima na Dunavu, koji ulaze i izlaze iz naše zemlje. Ali, i kamionima sa cisternama. Najveći „ulov” krijumčara goriva 2018. zabeležen je u julu, kada je sprečen šverc 155 tona nafte transportovane u pet cisterni za jednog uvoznika iz Kragujevca. Prema podnetoj dokumentaciji, u tim cisternama se nalazio organski rastvarač, na koji se ne plaćaju dažbine. Ovaj uvoznik je lažnim predstavljanjem robe oštetio državni budžet za skoro deset miliona dinara. Slučaj je zahtevao ozbiljnu istragu, te su u njegovom rasvetljavanju, osim carine i policije, bile uključene i ovlašćene laboratorije iz Beograda i Novog Sada koje su analizirale uzorak robe iz cisterni.

Foto: carina.rs

Zbog šverca goriva na Dunavu budžet Srbije godišnje gubi više od 100 miliona evra. Upravo je krajem godine osujećeno veliko krijumčarenje nafte na ovoj reci. Carinici su 21. decembra na dunavskoj ispostavi Veliko Gradište otkrili četiri tone sakrivene nafte. Kada je izvršena kontrola brodske dokumentacije i izmerena količina pogonskog goriva u tankovima rumunskog broda delovalo je da je sve u redu.

Međutim, prilikom kontrole mašinskog odeljenja u sporednim rezervoarima pronađena je neprijavljena nafta. Kako je reč o stranom brodu, nadležni sud je po hitnom postupku doneo presudu, prema kojoj je zapovednik broda dužan da plati dvostruki iznos procenjene vrednosti nafte. Nije nepoznata ni metoda postavljanja cevovoda pod vodom u pojedinim delovima toka Dunava, kako bi se nafta što lakše i neprimetnije krijumčarila. Šverc nafte na Dunavu može da se spreči samo boljom povezanošću i zajedničkim akcijama svih službi – tržišne inspekcije, granične i rečne policije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao i Poreske uprave, navode u carini.

Zaplenom neprijavljenih deviza, tokom 2018. u državni budžet slilo se skoro tri miliona evra, navode za „Politiku“ u carini. Rekordna zaplena novca dogodila se 29. avgusta na ulazu prelaza Gradina. Tada je u „sitroenu” nemačkih tablica, u neseseru nemačkog državljanina turske nacionalnosti, otkriveno 360.000 evra.

Sledeći na carinskoj „rang-listi” zaplena su narkotici. Tokom 2018. oduzeto je 270 kilograma raznih droga, najviše marihuane. Čak 10 kilograma heroina otkriveno je samo 2. septembra na Preševu. Snimak skenera tada je pokazao „nepravilnosti” u podu „folksvagen tiguana” koji je vozio 26-godišnji srpski državljanin. Ispod suvozačevog sedišta, u specijalno napravljenom bunkeru, nalazilo se 18 kesa punih droge. Kada je reč o marihuani, rekordna je bila zaplena koja se dogodila 10. jula na Horgošu. Carinici su tada u saradnji sa policajcima sprečili momka iz Kruševca da prošvercuje 42 kilograma ove droge. Marihuana je otkrivena u dva kofera, u „boksu” autobusa.

„Uno­san bi­znis”: za­ple­nje­no oko 14 ki­lo­gra­ma zlata

I šverc zlata je „unosan biznis”, pa je tokom 2018. na graničnim prelazima širom Srbije zaplenjeno oko 14 kilograma ovog plemenitog metala (u prethodne tri godine oduzeto je ukupno 55 kilograma). Najveća zaplena zlata dogodila se 20. avgusta na ulazu prelaza Gradina, kada je u autobusu turskih tablica, koji se iz Istanbula uputio ka Novom Pazaru, otkriveno oko dva kilograma zlatnog nakita vrednog više od pet miliona dinara. Nakit je pronađen ispod čaša sa vodom u frižideru autobusa.

Cigarete su bile aktuelnije za krijumčarenje 2017, ali i 2018. godine je bilo na desetine pokušaja šverca cigareta te ih je oduzeto više od milion komada. Najveći ovakav prekršaj otkriven je 18. novembra na izlazu prelaza Batrovci u kamionu slovenačkih registracija koji je, pored kuhinjskih elemenata i sudopera, prevozio 2.000 boksova „marlbora” i „kamela” vrednih oko 56.000 evra. Tokom godine zaplenjeno je i 1,4 tone rezanog duvana.

Od 2017. ilegalnih migranata je sve više, kažu u carini i napominju da je tokom 2018. u pokušaju da se krišom prebace preko granice, zaustavljeno više od 830 ljudi. Scenario je uvek isti: dok vozač kamiona pravi pauzu, migranti preseku sajlu na prikolici i uđu u tovarni deo, a zatim pomoću čiode i superlepka neko spolja opet zalepi sajlu. Vozač kamiona i ne zna da osim robe prevozi i ilegalce koji su krenuli put željenih destinacija u EU. Ali, kada migranti na ovaj način stignu na granicu, snimak sa skenera uvek otkrije ljudsku siluetu u prikolici kamiona.

Izvor: Politika

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.