Granični prelazi Hrvatska: BiH prevoznici zapretili BLOKADOM, problem privremeno rešen

Hrvatska je dozvolila prolaz kamiona iz BiH preko spornih graničnih prelaza, a do zvaničnog rešavanja pitanja teretna vozila iz BiH mogu nesmetano da prelaze, izjavio je juče za ATV ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara Vojin Mitrović posle razgovora s resornim hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem.

Mitrović je rekao da je dogovoreno da se uputi inicijativa radi trajnog rešavanja problema zatvaranja graničnih prelaza i dodao da ministarstvo radi na izmenama pravilnika.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH je prethodno najavilo blokadu graničnih prelaza između Hrvatske i BiH ukoliko za 48 časova ne bude pronađeno rešenje. Takođe, blokadu puteva i graničnih prelaza najavili su i iz udruženja međunarodnih prevoznika RS.

– Ono što je vrlo bitno je da ovakav režim saobraćaja, odnosno nesmetan prelaz preko ovih prelaza ide do daljeg, a mi već danas idemo u proceduru i sa incijativom prema hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da se postojeći pravilnik izmeni i da praktično time prelazi budu definisani kroz pravilnik, odnosno da bude ozakonjeno ono što smo mi dogovorili jutros – izjavio je Vojin Mitrović za ATV u prilogu koji je emitovan u četvrtak uveče. 

Predlog je da se pravilnik uskladi sa ugovorom koji su 2013. potpisale BiH i Hrvatska, a prema kojem je pet spornih prelaza u potpunosti funkcionalno.

Dobra vest je da je problem makar privremeno rešen, kažu prevoznici. Ipak, kako navode, sa terena stižu drugačije vesti.

– Mi smo u kontaktu od jutros sa prevoznicima koji prelaze ne samo Maljevac, nego i preko drugih graničnih prelaza. Naše informacije, koje su 100% sigurne, kažu da je samo u funkciji granični prelaz Maljevac, a svi ostali prelazi nisu još otvoreni za prevoz robe vozilima preko 7,5 tona i preko 14 metara dužine – izjavio je za ATV juče Nikola Grbić, predsednik Udruženja prijevoznika Republike Srpske.

Na zvaničnom sajtu Udruženja poslodavaca Federacije BiH pod današnjim datumom (28. maj) stoji saopštenje „Poslodavci zahtijevaju: Riješiti problem sa Hrvatskom ili će doći do blokade graničnih prijelaza“. U nastavku možete pročitati uvodni deo tog dokumenta i šta su FBiH poslodavci zatražili, a kompletno saopštenje možete pogledati OVDE. 

– Dosadašnje aktivnosti Vijeća ministara BiH i institucija Bosne i Hercegovine, a povodom aktuelnog gorućeg problema u vezi sa primenom Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz R. Hrvatsku, prema informacijama sa kojima raspolažemo nisu dale nikakav rezultat.

Potpuno je neprihvatljivo da su građani pre saznali za ovaj problem od pojedinih predstavnika vlasti BIH, koji ističu da su za ovaj problem saznali iz medija.

Sterilne izjave predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i dosadašnje aktivnosti Veća ministara BIH i institucija BIH u rešavanju ovog problema nisu adekvatne težini problema sa kojim se suočila Bosna i Hercegovina i privrednici u BiH. Težina problema zahteva adekvatan odgovor i da se pitanje reši ODMAH.

Udruženje poslodavaca FBiH zahteva:

– od Vijeća Ministara BIH i institucija Bosne i Hercegovine da ovo pitanje reši u roku od 48 sati, u suprotnom naše članice su nas obavestile ukoliko se ovo pitanje ne reši u roku od 48 sati, da će blokirati sve granične prelaze između BiH i R.Hrvatske i za odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja;

– da se u rešavanje pitanja uključi i delegacija Evropske unije u BiH, jer je ovakvom Odlukom došlo do kršenja Protokola 3. o kopnenom prevozu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, od strane Republike Hrvatske koja je članica EU;

– zahtevamo od Republike Hrvatske da ODMAH mora otvoriti granične prelaze koji su definisani u Ugovoru o graničnim prelazima, jer međunarodni Ugovori imaju primat u odnosu na domaće propise“.

Od kako je na snagu stupio sporni pravilnik, i srpski prevoznici i vozači suočavaju se sa velikim problemima i zastojima na granicama, ali osim u obraćanju čitalaca koji nam pišu, o tome nema većih oglašavanja nadležnih u javnosti.