Prvi e-autoput je spreman!

Prema pisanjima portala eurotransport.de, prvi e-autoput u Nemačkoj je spreman! Grupa Simens je završila pripreme za izgradnju neophodne putne infrastrukture na autoputu A5 na deonicama Langen – Merfelden i Darmštat – Vajterštat što će omogućiti nemačkoj državi Hese da izvrši odgovarajuće testove do početka zvaničnog puštanja u rad e-autoputa koji je planiran za narednu godinu.

Ukupni troškovi projekta koje pokriva Federalno ministarstvo životne sredine iznose 14,6 miliona evra. Testovi se obavljaju Simens-ovim hibridnim električnim kamionima sa pantografom. Kamioni za partnere u projektu, namenjeni komercijalnoj upotrebi, još nisu završeni. Očekuje se da kamioni za komercijalu upotrebu počnu sa radom od leta 2019. godine.

Hese je prva od tri savezne nemačke države koja je dala saglasnost za početak terenskih ispitivanja kamiona sa pantografom. Druga savezna država je Šlezvig-Holštajn gde radovi na izgradnji infrastrukture na autoputu A1 između Rajnfelda i Libeka i testiranje kamiona treba da počnu do sredine 2019. godine. Treća savezna nemačka država Baden-Virtemberg trenutno priprema tender za izgradnju infrastrukture nadzemnih vodova u Murgtalu na putu B 462 na deonici između Gernsbah – Obertsrot i Kupenhajma koja bi bila u funkciji od 1. januara 2020. godine.

Prema Simensu, pogonski uređaj kamiona napajan električnom energijom sa kontaktne mreže dvostruko je efikasniji od pogona motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovakvo rešenje ne samo da smanjuje potrošnju energije već smanjuje i zagađenje. E-autoput kombinuje prednosti elektrifikovane pruge sa fleksibilnošću drumskog transporta.

Izvor: Kancelarija Ivanović

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.