Obratite pažnju ako prolazite kroz Hrvatsku: na autoputeve stiže 1.700 kamera

Autoput A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići zatvoren je za kompletan saobraćaj radi uvođenja novog saobraćajno-informativnog sistema na ovoj deonici, čime je počeo proces digitalizacije mreže autoputeva kojom upravljaju Hrvatske autoceste (HAC), piše Jutarnji list.

Deonica je za saobraćaj zatvorena četiri dana, a u tom periodu biće instalirana nova digitalna oprema za video-nadzor i detekciju, kao i novi sistem za koordinirano upravljanje saobraćajem. Iz Hrvatskih autocesta kažu da će do kraja godine nova digitalna oprema biti ugrađena na celoj mreži njihovih autoputeva.

To znači da će 1.727 analognih kamera biti zamenjeno digitalnim i na taj način biće uveden potpuno novi saobraćajno-informativni sistem.

U sklopu ovog sistema, u sedištu HAC-a u Zagrebu biće formiran Centar za upravljanje i nadzor prometom, kojem će u realnom vremenu stizati informacije o stanju u saobraćaju na svim autoputevima u Hrvatskoj, odnosno na onima kojima upravlja HAC, kao i s Istarskog ipsilona i autoputa Zagreb-Macelj. Ti podaci, takođe u realnom vremenu, prosleđivaće se u državni Centar za nadzor prometa u Karlovcu.

U sklopu projekta na pojedinim lokacijama autoputa biće izgrađene i nove meteorološke stanice, nekoliko novih infoportala, kao i nov komunikaciji sistem za razmenu informacija sa interventnim službama.

Nove digitalne kamere služiće za nadzor saobraćaja, ali i za kontrolu brzine na autoputevima.

Takođe, nove kamere moći će brže i sigurnije da detektuju potencijalno opasne situacije kao što su vožnja u suprotnom smeru, zaustavljeno vozilo, pešak na putu, sudari, požar u tunelu, zastoji i slično.