Hrvatska uvodi novi elektronski sistem naplate putarine – Šta će to značiti za kamione?

Novi sistem elektronske naplate putarine u Hrvatskoj počeće sa radom najranije krajem 2024. godine, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Novi elektronski sistem naplate putarine isključuje mogućnost plaćanja putarine u gotovini i za sve kamione i motocikle uvodi obavezu korišćenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine, koji će omogućiti slobodan protok saobraćaja, bez zaustavljanja vozila.

Naime, Hrvatska je kao članica EU dužna da do 25. marta 2024. godine uskladi nacionalnu regulativu koja uređuje područje naknada za korišćenje određene infrastrukture za vozila sa Direktivom 2022/362.

Promena koja se ostvaruje je novi sistem elektronske naplate putarine u Hrvatskoj, baziran na slobodnom saobraćaju, s mikrotalasnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih tablica, ističu iz Ministarstva.

Najavljuju da će zakonom biti isključena mogućnost plaćanja korišćenja auto-puta u gotovini, što će posledično smanjiti operativne troškove naplate putarine.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je da će sistem biti beskontaktni, zasnovan na kombinaciji dve savremene tehnologije, a plaćanje bi trebalo da bude preko novijeg ENC uređaja i sistema za automatsko očitavanje tablica, dakle u vidu elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja.

– Postojeće naplatne stanice će biti uklonjene, neće više biti rampi i velikih gužvi na naplatnim stanicama. Tako bi sve trebalo da bude brže. Na primer, ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila na sat, a novi sistem dozvoljava da prođe do 3.000 vozila – rekao je Butković, prenosi 021.rs.