Hrvatska od 2022. uvodi novi vid plaćanja putarina

Od 2022. godine na hrvatskim autoputevima plaćanje putarine gotovinom i ENC uređajima odlazi u prošlost. Novi sistem temelji se na kombinaciji dve savremene i proverene tehnologije: naplati putem unapređene verzije ENC uređaja ugrađenog u vozilo (DSRC) i automatskog sistema očitavanja registarskih tablica (ALPR).

Prema novom predlogu, vozači će moći da biraju da li u automobilu žele da imaju transponder koji će bežičnom tehnologijom registrovati njihov ulazak i izlazak s autoputa ili će putarinu plaćati sistemom očitavanja registracije. To će važiti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i lična vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će da koriste samo DSRC sistem. Tako će upotreba unapređenog ENC-a biti obavezna za teška vozila.

Korisnik s novim sistemom putarinu će plaćati tačno u cent. Ovaj način trebalo bi da obezbedi veću prohodnost vozila, ali bi trebalo i da eliminiše finansijske malverzacije jer više neće biti gotovine i blagajnika.

Sistemi za očitavanje transpondera biće postavljeni na ulazima puteva, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove.

Reč je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućuje naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.

Novim sistemom će se znatno povećati prohodnost i smanjiti štetne emisije uzrokovane zastojima jer dok ručna naplata putarine ima kapacitet oko 200 vozila po satu, novi način omogućava prolaz i do 3.000 vozila.

Implementacija sistema započeće iduće godine, a planirani početak primene je 2022. godina, uz prelazno razdoblje u kojem će istovremeno funkcionisati oba sisstema kako bi se korisnicima omogućila što jednostavniji prelaz s tzv. zatvorenog na otvoreni sistem naplate. Najavljena je i izmena zakonodavnog okvira kojim će se moguće neplatiše brzo i efikasno sankcionisati visokim kaznama.

Studiju novog sistema naplate putarine izradila je španska kompanija IDOM, koja je 2018. godine odabrana na međunarodnom tenderu.

Pogledajte detalje novog sistema naplate putarine u Hrvatskoj.