Hrvatska pooštrila kontrolu brzine: ovo su nove lokacije KAMERA, kontrolišu i telefone i pojas

Broj lokacija na hrvatskim putevima, na kojima se vrše stalne provere brzine, porastao je do juna 2024. na skoro pet stotina. Kamere sa najnovijim poboljšanjima mogu da mere brzinu u oba smera, kao i da otkriju kada vozač telefonira tokom vožnje ili ako sigurnosni pojas nije vezan, prenose regionalni portali.

Početkom leta hrvatska policija postavila je još 32 potpuno nove kamere kako bi se obračunala sa vozačima koji krše zakon. Uređaji rade sa tačnošću od +/- 3%, a njihov domet je 600 metara. Ukoliko se detektuje vozilo sa nečitkom registarskom tablicom, šalje se signal najbližem službeniku u patroli, koji će udaljiti vozača iz saobraćaja.

Detaljnom analizom više izvora, uključujući podatke MUP-a, portal Autonet napravio je listu od čak 468 pozicija širom Hrvatske na kojima postoji mogućnost da prebrze vozače evidentiraju radari ili kamere.

Radi lakšeg pregleda, ove hrvatske policijske kamere i njihove pozicije su podeljene po policijskim upravama. Najveća “opasnost” vreba na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje postoje čak 64 mesta na kojima postoji mogućnost da vozače uhvati kamera za prebrzu vožnju, piše Autonet.

Sa svega tri lokacije manje tu su PU istarska i PU vukovarsko-srijemska. Policijska uprava varaždinska ima pak 34 lokacije, a PU zadarska 28. Veliki deo njih odnosi se upravo na sami Grad Zadar. Samo je jedna policijska uprava koja raspolaže jednocifrenim brojem lokacija fiksnih kamera. To je PU požeško-slavonska na čijem području je tek 7 lokacija. Prate je PU karlovačka i PU sisačko-moslavačka s po 11 lokacija, s time da je ove godine karlovačko područje dobilo dve nove lokacije, a sisačko tri. Četiri nove lokacije ove je godine dobilo područje PU bjelovarsko-bilogorske, a čak pet PU krapinsko-zagorske.

Gde su nove kamere za brzinu? 

Kada je reč o 32 nove kamere koje su pomenute na početku, portal Autonet ističe sledeće lokacije: na području PU bjelovarsko-bilogorske u Gudovcu (kod kbr.26), u Daruvaru (Ulica Josipa Jelačića kod kbr. 144), u mestu Narta koje je deo Opštine Štefanje (kod kbr. 24) i Ivanskoj (Ulica Ivana Mažuranića kod kbr. 101). PU karlovačka sada ima kamere u mestu Žakanje (kod kbr. 53) te u mestu Gornje Mrzlo Polje (kod kbr. 179). Nadalje, PU krapinsko-zagorska sada ima u mestu Đurmanec (kod kbr. 85), zatim u Pregradi (Ulica Janka Leskovara kod kbr. 43), u Podgrađu koji je deo Opštine Marija Bistrica (kod kbr. 82C) te u mestu Kraljevec na Sutli (kod kbr. 125 odnosno kod osnovne škole). PU sisačko-moslavačka sada ima tri nove lokacije – u Petrinji (Ulica Matije Gupca kod kbr. 30) te u mestima Brestača (Zagrebačka ulica kod kbr. 239) i Voćarica (kod kbr. 23) koje spadaju pod Novsku.

Na kraju, treba imati na umu kako je pored činjenice da je dobro znati gde su postavljene kamere, još bitnije voditi brigu o sigurnosti vožnje.

Iako se sve više vozača drži propisa, ponekad su kamere postavljene tako da su odmah nakon znaka za smanjenje ograničenja. Takva područja su „najkritičnija“ da dobijete „čestitku“ policije.

Dobra je stvar što su tokom poslednjih nedelja, na mnogobrojnim mestima koja dosada nisu bila obeležena, postavljeni znakovi „kontrola brzine“.

– Dok ste za volanom, budite vozač koji je u potpunosti usredsređen na saobraćaj, uslove vožnje i saobraćajna ograničenja – savetuje portal Autonet.

Popis svih 468 lokacija u Hrvatskoj na kojima su postavljeni fiksni radarski uređaji (kućišta) za nadzor brzine kretanja vozila pogledajte na sajtu Autoneta OVDE. 

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.