Hrvatska izmenila pravilnik – delimično dozvoljen tranzit preko GP Bačka Palanka/Ilok

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo je Pravilnik o izmenama Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila.

U Pravilniku o određivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku („Narodne novine“ br. 51/2021), član 2. stava 2. menja se i glasi:

(2) Izuzetno od stava 1 ovog člana tranzitni promet teretnih vozila dozvoljen je:

– na državnom putu DC 213 (D2 – GP Erdut / Bogojevo (gr. Republike Srbije), za teretna vozila koja imaju mesto utovara/istovara ili kada je sedište prevoznika u Slavoniji i Baranji u Republici Hrvatskoj, odnosno Vojvodina u Republici Srbiji.

– na državnom putu DC 2 (D55 – GP Ilok / Bačka Palanka (gr. Republike Srbije), za teretna vozila koja imaju mesto utovara/istovara ili kada je sedište prevoznika u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Republici Hrvatskoj ili opštine Bačka Palanka u Republici Srbiji.

– na državnom putu DC 216 (D1 – GP Maljevac / Velika Kladuša (gr. Bosne i Hercegovine), za teretna vozila koja imaju mesto utovara/istovara ili kada je sedište prevoznika u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji u Republici Hrvatskoj ili Unsko-sanski kanton u Bosni i Hercegovini,

– na državnoj cesti DC 33 (D1 – GP Strmica / Strmica (gr. Bosne i Hercegovine), za kamione sa mestom utovara/istovara ili kada je sedište prevoznika u Šibensko-kninskoj županiji u Republici Hrvatskoj ili Kanton 10 u Bosni i Hercegovini,

– na državnom putu DC 223 (D8 – GP Gornji Brgat / Ivanica (gr. Bosne i Hercegovine), za teretna vozila koja imaju mesto utovara/istovara ili kada je sedište prevoznika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Republici Hrvatskoj ili opština Ravno, Trebinje, Ljubinje, Bileća, Nevesinje, Berkovići i Gacko u Bosni i Hercegovini.

Izmene su usvojene 25. januara, objavljene u Narodnim novinama (Službenom listu Republike Hrvatske) 11. februara i na snagu stupile osam dana nakon toga.

Izmene možete pogledati OVDE, a kompletan pravilnik OVDE.