Hrvatska zatvara pet graničnih prelaza sa BiH za teretni saobraćaj?

Spoljnotrgovinska komora BiH upozorila je na ekonomsku štetu po zemlju ako Hrvatska prekategorizuje neke granične prelaze za transport roba. Hrvatska bi mogla zatvoriti pet graničnih prelaza na granici sa Bosnom i Hercegovinom, koji su ranije korišćeni za tranzitni promet teretnih vozila, prema dokumentu koji je Spoljnotrgovinska komora BiH uputila Vijeću ministara, što bi moglo izazvati ekonomske štete po tu zemlju, prenosi Al Jazeera Balkan.

Spoljnotrgovinska komora BiH obavestila je državna tela da susedna Hrvatska planira prekategorizaciju pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila: Ivanica – Gornji Brgat; Velika Kladuša – Maljevac; Brčko – Gunja; Strmica – Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji.

Prema dopisu Spoljnotrgovinske komore BiH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara.

Ekonomske štete po BiH

Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih puteva koje vode do i od pet graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su ranije definisani kao granični prelazi za međunarodni drumski prevoz roba.

Na ovaj način biće onemogućeno korišćenje navedenih graničnih prelaza za tranzit roba iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku, sa nizom negativnih posledica na privredu značajnog dela Bosne i Hercegovine, navodi se u dokumentu Spoljnotrgovinske komore BiH, datiranom na 20. maj.

Predsednik Privredne komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić rekao je Al Jazeeri da ukoliko zaživi odluka susedne zemlje o prekategorizaciji pet graničnih prelaza, deo izvoznika iz BiH će imati dodatne troškove na robe, jer će neki od njih morati koristiti udaljenije granične prelaze.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske nisu odmah odgovorili na upit Al Jazeere o reakciji Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvor: Al Jazeera Balkan