I Španija uvodi nalepnice upozorenja na MRTVE uglove

Španija sledi Francusku u uvođenju nalepnica za mrtve uglove. Kako je saopštila Generalna direkcija za saobraćaj (DGT), cilj takvog označavanja komercijalnih vozila je smanjenje broja nesreća i zaštita osetljivih grupa učesnika u saobrfaćaju, poput pešaka, biciklista…

S obzirom na to da je Francuska već učinila slično, razumljiv je strah da bi kamioni koji se kreću Evropom uskoro mogli biti prekriveni nalepnicama upozorenja iz različitih zemalja.

Za razliku od Francuza, Španci zasada samo preporučuju postavljanje nalepnica, te nema kazni ukoliko nisu postavljene.

Nalepnice sadrže piktogram opasnosti i ispisano upozorenje: „Opasnost. Mrtav ugao! ”, praćenu ilustracijom koja prikazuje vozilo i ugroženog učesnika u saobraćaju. Za svaki tip vozila propisana je posebna nalepnica – ne razlikuju se samo vizuelno, već i po dimenzijama (za manja vozila su propisane i manje nalepnice).

Španske nalepnice za upozorenje na mrtav ugao biće dostupne samo od ovlašćenih prodavaca i moraju ispunjavati tehničke zahteve (u pogledu dimenzija, materijala koji se koristi i drugo).

Na koja vozila se odnose DGT preporuke za označavanje 

– vozila za prevoz osoba sa više od 9 sedišta, uključujući i ono za vozača (M2 i M3);

– vozila za prevoz robe kategorija N1 (GVW ispod 3,5 t), N2 (GVW između 3,5 t i 12 t) i N3 (GVW iznad 12 t);

– vozila za transport otpada u urbanim sredinama (N2 i N3).

Postoje izuzeci za vozila čija konstrukcija onemogućava lepljenje nalepnice.

Nova nalepnica ne sme zaklanjati bilo koju drugu oznako, signalizaciju, svetlosne uređaje kojima se vozila po zakonu moraju opremiti itd.

Kako se postavljaju nalepnice 

Broj nalepnica i njihov raspored varira u zavisnosti od tipa vozila. Visina na kojoj se moraju nalaziti se ne menja, uvek je između 0,90 i 1,50 metara od tla.

Na primer, autobusi, kombiji i solo kamioni, ukoliko odluče da ih koriste, moraju imati tri nalepnice – dve sa strane i jednu pozadi. Za razliku od njih, vozila sa prikolicom moraće da istaknu pet nalepnica – dve na tegljaču (sa strane) i tri na prikolici (sa obe strane po jednu i jednu pozadi).

Komunalni kamioni i druga vozila koja se koriste u upravljanju otpadom moraće da imaju četiri oznake – dve sa strane (na svakoj strani po jednu) i dve pozadi – levo i desno.

Izvor: trans.info