I TO SE DEŠAVA: Poslodavcu kazna, za vozača voće i hotel

Neobičan slučaj zabeležen je prošle sedmice u švedskom okrugu Jemtland.

U nedelju, 10. aprila uveče, patrola švedske saobraćajne policije zaustavila je vozača kamiona i pregledala njegovo vozilo. Otkrili su da nema vozačku dozvolu, da nedeljni odmor provodi u kabini, a brzi test pokazao je da je pozitivan na kanabis.

Umesto da kazne vozača na licu mesta, švedski policajci su odlučili da mu pomognu tako što su mu dali voće, sendviče i vodu, jer je u tom trenutku bio i bez hrane i bez novca.

U ovom slučaju, poslodavac je dobio kaznu od 1.940 evra, odnosno oko 20.000 švedskih kruna, jer, kako se navodi u saopštenju policije, „nije obezbedio da se vozač redovno odmara u hotelu ili na drugi adekvatan način“.

– Čak i ako je vozač pogrešio, pitamo se pod kojim uslovima pojedini vozači kamiona moraju da rade da bismo mi dobili jeftin prevoz. Vozilu je onemogućeno kretanje, poslodavac se pobrinuo da vozač dobije hotel, a mi smo mu obezbedili voće, sendvič i čistu vodu, jer mu je nedostajalo hrane i novca – navodi u saopštenju Polisen Trafiksektionen region Nord, dodajući da je slučaj procesuiran po ubrzanom postupku.

U saopštenju pak nema detalja o tome da li je vozač snosio neke posledice.