Ilegalac na rezervnom točku kamiona, drugi sakriveni u kesama

Poslednjih nekoliko dana na graničnim prelazima ka zemljama EU osujećeni su neobični pokušaji ilegalnih prelazaka preko granice – od skrivanja na rezervnom točku do kamufliranja u kesama za smeće.

Uobičajeni prizor na graničnim prelazima preko kojih se stiže do zemalja EU su migranti iz Avganistana, Irana i drugih azijskih zemalja pogođenih ratom i ekonomskom krizom. Međutim, carinici su na izlazu Horgoša 15. oktobra 2018. godine imali potpuno drugačiji slučaj.

Tada je skener registrovao jednu ljudsku siluetu ispod kamiona srpskih registarskih oznaka koji je od Paraćina putovao prazan ka Mađarskoj, gde je trebalo da utovari robu. Ilegalac, za koga se ispostavilo da ima putne isprave Albanije, putovao je ka Zapadu krijući se na rezervnom točku u polušasiji šlepera.

Istoga dana i carinici na izlazu Batrovaca bili su svedoci nesvakidašnjeg prizora. Tom prilikom je u kamionu turskih registarskih oznaka koji je od te zemlje ka Holandiji prevozio delove građevinskih mašina skener pokazao ljudske obrise.  Ušavši u prikolicu, carinici su zatekli četvoricu ilegalaca iz Bangladeša kako leže u delu mašine nalik zvonu, sakriveni u crnim kesama za smeće.

I 16. oktobra su se carinski službenici na izlazu pomenutih graničnih prelaza susreli sa migrantima.

Najpre je u šleperu srpskih registarskih oznaka koji je prevozio gume od naše zemlje ka Mađarskoj skener na Horgošu otkrio „nezvane goste“, a radi se o trojici Iranaca.

Sa druge strane, na izlazu prelaza Batrovci osujećen pokušaj ilegalnog prelaska preko granice u kamionu bugarskih registarskih oznaka koji je prevozio lim u rolni iz Bugarske za francusko tržište. U njemu je skener registrovao pet silueta Avganistanaca.

I na izlazu Šida je 11. oktobra zabeležen neuspeli pokušaj prelaska preko granice.

Tom prilikom je vozač šlepera turskih registarskih oznaka koji je putovao od te zemlje ka Nemačkoj transportujući raznu robu prijavio carinicima da sumnja da se među tovarom nalaze migranti. Carinici su zatekli presečenu pa nanovo lepljenu sajlu, a ušavši u prikolicu, u njoj su otkrili dvojicu Avganistanaca.

Izvor/foto: carina.rs

Podeli na društvenim mrežama: