Podrška inicijativi za smanjenje akcize na evrodizel – Čeka se predlog Ministarstva finansija

Na sednici održanoj u sredu Socijalno-ekonomski savet jednoglasno je podržao inicijativu za smanjenje akciza na evrodizel gorivo za komercijalnu transportu privredu, koju je predložila Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Od predstavnika Ministarstva finansija, koji su prisustvovali sastanku, očekuje se da u narednom periodu konkretizuju predlog.

Inicijativa, koja je sada uzeta u razmatranje, pokrenuta je još prethodnog leta, piše biznis.rs.

Podsetimo, poslovno udruženje Srbijatransport pokrenulo je inicijativu za snižavanje akcize na evrodizel gorivo za komercijalnu transportnu privredu, odnosno za prevoznike koji poseduju licencu za obavljanje javnog prevoza putnika i stvari u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

Ova inicijativa dosada je naišla na podršku Ministarstva privrede, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije, kao i svih poslovnih udruženja drumskog transporta u Republici Srbiji, rekao je za PlutonLogistics generalni direktor udruženja Srbijatransport Goran Aleksić.

– Mi smo analizirali sve loše i dobre strane takve mere i došli smo do zaključka da bi korist za budžet Srbije bila preko 26 miliona evra na godišnjem nivou. Uz to, cena usluga i benefiti koje bi ostvarila proizvodnja bili bi značajno veći od te sume – naveo je Aleksić.

Aleksić smatra da je inicijativa u ovom trenutku najbolja mera za razvoj privrede u našoj zemlji.

Transporterima bi bili stvoreni konkurentniji uslovi, međunarodni prevoznici bi više točili goriva u Srbiji, povećao bi se PDV dobavljača goriva, oni bi bolje poslovali, naši prevoznici takođe, ostvarila bi se mogućnost većih zarada jer bi obim saobraćaja postajao sve veći, ističe predstavnik udruženja Srbijatransport.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, u razgovoru sa biznis.rs naveo je da smatra da je inicijativa UPS-a zapravo zahtev da se profesionalci koji se bave transportom na neki način subvencionišu, odnosno, da po nižim cenama dobiju gorivo koje im je potrebno za rad. Ovim prilikom je istakao da smanjenje akciza ne bi uticalo na sredstva u budžetu, već bi se promenila struktura prihoda.

Atanacković je dodao i da je pitanje smanjenja akciza na evrodizel u slobodnoj prodaji sasvim druga tema. Podsetio je i da se, po automatizmu, jednom godišnje visina akcize usklađuje u odnosu na inflaciju u prethodnom periodu.

U ceni litra evrodizela koja je 10. januara, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, bila 173,45 dinara, čak 59,48 dinara činila je akciza.